Kela paljastaa nahkansa

Kela paljastaa nahkansa ja leimaa tuen saajat potentiaalisiksi rikollisiksi

Eilen tuli Kelan “lehti joka kotiin”. Täyttää 75 vuotta, Kela, ja tarjoaa kahvit asiakkailleen 19.-30. marraskuuta, tarkka aika annetaan paikallislehdissä myöhemmin. Kahvitilaisuuksiin tulee myös “Kelan keskushallinnon edustaja”. Hänellehän voi käydä kertomassa oikein joukolla, mitä mieltä on Kelan teettämästä gallupista, joka muka antaa Kelan palveluille kouluarvosanan 9,1. Voisi myös arvioida lehtisen päätoimittajan pääkirjoitusta, jossa hän keskittyy kuvailemaan Kelan tukia saavia potentiaalisiksi rikollisiksi; asuinkumppaneita ja satunnaisia töitä ei ilmoiteta jne. Törkeää köyhien ihmisten leimailua ihmiseltä, jonka työnä olisi tietää paremmin. Jos hän olisi kirjoittanut ideoitaan siitä, miten yhteiskuntamme eriarvoisuutta voitaisiin vähentää, se olisi ollut kauniimpaa lukea, vaikka sitten pelkkää sanahelinää olisi ehkä ollutkin. Rehellinen tunnustus, että Kela tekee paljon virheitä tukipäätöksissään ja miten se vaikuttaa köyhien, tulottomien ihmisten elämään, olisi ollut iloinen yllätys. Tilastoja siitä, miten itsemurhaluvut poikkeavat Kelan tukia saavien (tai niiden, joilta jopa ne on evätty) ja työtä tekevien välillä; kuvaus siitä, miten nykyvuokrilla voi elää jossakin kaupungissamme sinkkuna Kelan viidelläsadalla kuussa; säästövinkkejä tukea saaville; selostus siitä, miksi toiminimen rekisteröinyt menettää tukensa vaikkei saisi euroakaan tuloa “yrityksestään”… Kaikkea tuota olisin halunnut lukea. Säilytän tuon lehtisen historiallisena todisteena nykyisen Suomen kyykytyssysteemistä. Jospa ensi vuonna jo olisi asiat paremmin. Ei kai ne muutu, ellemme me kansalaiset niitä ala muuttaa.

Tuosta lehtisestä tämäkin:

“Keski-ikäinen mies tuomittiin kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä petoksesta. Mies huijasi Kelalta liki 11000 euroa työmarkkinatukea, vaikka oli samaan aikaan aloittanut yritystoiminnan.”

Eli joku yritteliäs työtön oli kuvitellut parantavansa prospektejaan rekisteröimällä toiminimen, mutta oli huomannut, ettei asiakkaita tulekaan. Oliko hän sitten jättänyt “yrityksensä” toimintaan, optimistisesti uskoen sen vielä alkavan tuottaa tulosta. Samalla varmaan maksoi niitä yritystä tukahduttavia ennakkoveroja ja eläkemaksuja ja sitten vielä sai Kelan niskaansa yritteliäisyytensä palkaksi.

Tämä on suuri epäkohta perusturvasysteemissämme nykyään. Yritteliäisyyttä ei sallita. En ymmärrä, miksi olemme antaneet asioiden olla tällä mallilla näin kauan. Minusta niiden on aika muuttua nyt.

Osaako teistä kukaan sanoa, miksi alunperin toiminimen perustaminen nähtiin syyksi katkaista tai evätä työttömyystuet? Toiminimellä ei makseta vuokraa ja ruokaa niinä ensimmäisinä kuukausina tai vuosina, jotka pienimuotoinen yritys vaatii kehittyäkseen tuottavaksi. Siis miksi yritteliäs ihminen menettää yhteiskunnan tuen? Miksi hänet leimataan rikolliseksi? Onko syynä se, että arvellaan, ettei yrittäjän tuloja voida tarkasti tietää, niin kuin toisen palveluksessa olevan voi? Eli periaatteena on se, että työtön (anteeksi: Yrittäjä) on rikollinen, kunnes toisin todistaa – ja yrittäjä ei voi koskaan tulottomuuttaan todistaa, jos hänen sanaansa ja kirjanpitoonsa ei luoteta.

Verrataanko vaikka Australiaan? Siellä yksilön ansio-, yritys-, pääomatulot ja muut tulot listataan yksilön tuloiksi ja yksilöä verotetaan samalla tavalla kuin jos hänen ainut tulonsa olisi ollut ansiotyöstä. Kaikista lähteistä saatu tulo on verotonta 18 000 dollariin asti, eli noin 14 000 euroon. Australialla onkin kauan ollut maine yritteliäiden ihmisten maana. Miksei Suomestakin voisi sellainen taas tulla? Pienet, yhden ja kahden hengen yritykset ovat joustavampi perusyksikkö kuin suuret firmat. Niiden pitäisi antaa kehittyä rauhassa. Pois miljoonatuet suurilta yrityksiltä ja satasten tuet yhden hengen yrityksille, kunnes ne pystyvät seisomaan omilla jaloillaan.

Advertisements

2 thoughts on “Kela paljastaa nahkansa

  1. Sinänsä olen aina ihmetellyt miksi KELAn pitää brändätä itseään? Sehän on julkishallinnon organisaatio siinä kuin vaikka ministeriötkin. Julkaiseeko UM juttuja joissa kerrotaan että “me olemme tosi hyviä hoitamaan Suomen suhteet ulkomaihin”, “ministeriömme on perustettu silloin ja silloin ja tervetuloa nyt kaffeelle” tai “toisenlaisen ulkopolitiikan kannattajat ovat rikollisia”? Mitä ihmeen hyötyä kansalaisille on siitä, että saavat maksaa (varmaan kalliisti, lehti tulee joka luukkuun) lukeakseen KELAn itsekehuja, jonkun asuntotuen saajan haastattelun tai ylimielisiä kommentteja jonkun yrittäjäparan hirveästä petoksesta?

  2. Verrataanko tukia suuryrityksille ja yksilölle:

    Yhden miljoonan euron tuki suurelle yritykselle kuulostaa ehkä poliitikoista pikkusummalta, ainakin siihen malliin miljoonia on viskelty yrityksille. Kysyisin, montako uutta työpaikkaa yksittäisen miljoonatuen odotetaan tuovan? Jos se olisi maksettu työttömille (vaikkapa toiminimen perustaneille, toistaiseksi vielä tulottomille), se olisi riittänyt kattamaan reilusti yli sadan ihmisen tuen vuodeksi.

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s