Vapaa / pakollinen

Vapaaehtoisesta hakemuksesta tulee pakkotoimenpide ja voi johtaa tukiesi katkaisemiseen

Oletteko huomanneet, että jos suomalaisen työvoimatoimiston asiakkaana haette jollekin kurssille, jonka käymisen rahoittamisen työvoimatoimisto järjestää sinulle, se, minkä teit vapaaehtoisesti, muuttuu työvoimatoimistossa pakolliseksi?

Haet kurssille, josta arvelet mahdollisesti olevan apua työllistymisellesi. Saat muutaman päivän kuluttua työvoimatoimistosta kutsukirjeen valintahaastatteluun. Siinähän voitaisiin sanoa vaikka näin: “Kiitos mielenkiinnostasi sitä-ja-sitä kurssia kohtaan. Sinut on valittu osallistumaan haastatteluun.”

Siinä kyllä mainitaan otsikossa, että kyseessä on “hakemanne kurssin haastattelu”, mutta mitenkään muuten ei osoiteta ilahtumista siitä, että tässä ehkä on avautumassa työnhakijalle sopiva keino päästä eteenpäin ja että työnhakija on itse valinnut tämän kurssin. Kirje ilmoittaa tylysti: “Jos et tule haastatteluun, sitä pidetään TE-toimistossa työstä kieltäytymisenä. Se voi vaikuttaa työttömyysturvan saantiin.”

Hait vapaasta tahdostasi valitsemallesi kurssille.

Työvoimatoimisto ei halua sinun alkavan kuvitella, että saat toimia vapaaehtoisesti. Sinun pitää vain totella. Heitä. He määräävät. Sinä teet, mitä sanotaan. Onko selvä? Kaikki on joko pakollista tai kiellettyä. Älä ala itse säveltää mitään, tai näytämme sinulle kaapin paikan.

Jos en olisi saanut kirjettä, olisin voinut menettää tukeni siksi, että hain vapaaehtoisesti kurssille. Sähköpostia luen joka päivä, missä sitten olenkin, mutta sähköpostitsehan työvoimatoimisto ei viestejään suostu lähettämään. Etanaposti tarjoaa paremmat mahdollisuudet karensseille, koska posti ei ihan aina saavu perille, tai saapuu myöhässä. Olen kertonut heille, etten aina vastaa vieraista numeroista tuleviin puheluihin; inhoan telemarkkinoijia. Siksi he myös soittavat minulle.

Voisitteko kuvitella saavanne kutsun normaalista oppilaitoksesta, vastauksena normaalina yhteiskunnan jäsenenä laatimaasi hakemukseen, jossa he uhkailevat sinua satojen eurojen sakoilla, jos et saavu haastatteluun, jota itse olit pyytänyt? En minäkään. Työtön ei kuitenkaan ole ihminen. Häneen voi purkaa turhautumiaan ja aggressioitaan. Potkia oikein kunnolla, perhanaa.

Advertisements

One thought on “Vapaa / pakollinen

  1. Hyvin kirjoitettu! Tätä olen aina itsekin “ihmetellyt”. MIksi tällainen sävy viestinnässä? Mitä se hyödyttää? Veikkaan, että kysyttäessä vastattaisiin “meillä on nämä valmiit pohjat ja laki velvoittaa jne.” Mutta jos halutaan välttämättä aina mukaan viittaukset lakeihin ja asetuksiin, voisihan ne painaa pikkuprintillä jonnekin kääntöpuolelle. Työkkäreissä näköjään ollaan kuljettu silmät ummessa viimeiset 25 vuotta, jona muu hallinto on pääsääntöisesti oppinut läksyn ja siirtynyt tsaarinaikaisesta ukaasityylistä heijastamaan viestinnässä konseptia “viranomainen on kansalaisen palvelija.”

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s