Aktivointia?

Työttömien aktivointi-termi viittaa siihen käsitykseen, jota halutaan levittää, että työnhakija on työttömyytensä takia automaattisesti laiska, veltto, passiivinen, saamaton, haluton, osaamaton, asennevammainen, arka, ja mitä kaikkea muuta. Työttömästä tehdään ongelman syy, vaikka työtön on tosiasiassa uhri. Pienien yritysten syntymisen ja kasvamisen tukahduttavien lakien uhri. Suurten yritysten omistajien ahneuden uhri. Poliitikkojen uhri kaikkine säästöpäätöksineen.

Suomen yrittäjäystävällisyys tarvitsee aktivointia ja parannusta. Monet meistä työnhakijoista alkaisivat tehdä työtä omissa kotiyrityksissään, jos sitä ei veroin ja eläke- ja vakuutusmaksuin ja työttömyysturvan välittömällä katkaisulla heti tukahdutettaisi. Monet tekisivät pätkätöitä ja osa-aikaistöitä, jos sitä ei olisi tehty kannattamattomaksi työttömyystuen osittaisen menettämisen kautta. Moni opiskelisi, jos olisi varaa.

Minusta kansalaispalkka olisi paras systeemi nyt. Sitten ei olisi niin selkeitä syyllisiä (työttömät), vaan työttömyysongelma nähtäisiin yhteisenä yhteiskunnan ongelmana. Sillä säästyisi myös paljon rahaa, kun Kela ja työvoimatoimisto ja sosiaaliturvatoimisto voitaisiin kiinteyttää yhdeksi pieneksi perusturvanmaksulaitokseksi.

Työttömyyttä ei pitäisi lääketieteellistää eikä kriminalisoida. Työttömyys ei ole aktivointia kaipaava psyykkinen sairaus eikä rangaistusta kaipaava rikos.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s