Työtuntien tasaisempi jako

Yritykset maksimoivat voittojaan ja irtisanovat työntekijöitä. Työpaikkansa vielä säilyttäneiden työtaakka kasvaa, kun entinen työ on edelleen tehtävä, nyt vaan harvemman toimesta.

Entä jos toisimme Suomeen nykyoloihin paremmin sopivan 30 tunnin työviikon, tai jopa 20 tunnin? Sen tuntimäärän yli menevältä ajalta työnantaja joutuisi maksamaan ylityölisää tai ehkä mieluummin jonkinlaista sakkoa valtiolle, millä rahalla sitten helpotettaisiin työttömiksi jääneiden toimeentuloa.

Jos yhden stressaantuneen hoitajan sijaan olisi kaksi hoitajaa, jotka kumpikin ehtivät palautua ja rentoutua ja tehdä kotityönsä ja harrastaakin työn ohessa, asiakas saisi parempaa palvelua. Työnantajille se ei olisi rahallisesti vaikeaa. Suurin este olisi asenteissa. Varmaan aikoinaan 40 tunnin viikkokin aiheutti vastarintaa. Nythän käytännössä monet tekevät paljon pitempää työviikkoa kuin 40 tuntia ja sadat tuhannet ovat ilman ansiotyötä.

Voisiko tämä auttaa meitä vähentämään työttömyyttä? Samalla voisimme vähentää työvoimatoimistoja, työllisyyskursseja, kansaneläkelaitosta ja sosiaalitointa – siitäkin tulisi säästöjä.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s