Vastahakoiset orjatyöläiset

Jos työnantaja haluaa innokkaita vapaaehtoisia ilmaiseen harjoitteluun kuukausiksi, he voisivat tuoda vaikka esitteensä työvoimatoimiston odotushuoneeseen, jonne ne innokkaat keräytyvät aika ajoin jonottamaan vuoroaan mennä kuuntelemaan kukkahattutädin toruja. Heistä ne, jotka kiihkeästi haluavat sieltä pois, keinolla millä hyvänsä, tarttuvat esitteeseen ja soittavat ilmoittautuakseen siltä istumalta. Todennäköistä?

Vielä epätodennäköisempää on, että kun kukkahattutädit kokoavat pitkäaikaistyöttömistä haluamansa joukkion ja karenssin, eli 1200 euron tai suuremman sakon uhalla pakottavat heidät orjatyönantajan pakeille, pakotetuista kehkeytyisi kiihkeitä vapaaehtoisia ilmaistyöläisiä.

Jos he tekisivät orjatyönsä hyvin, he joutuisivat ehkä samaan puljuun vielä töihinkin. Ja he eivät voisi ottaa lopputiliä, koska siitä taas seuraisi tuhansien eurojen sakot, eli karenssi. Työnhakijoilla ei ole varaa orjatyöhön, ei siitä kieltäytymiseen eikä huonoon työhön, josta tulisi pitkäaikainen riippa, joka ajaisi heidät ehkä henkiseen tai taloudelliseen luhistumiseen.

Ongelma ei Suomessa ole työnhakijat, vaan heidän orjuutettu asemansa.

Jos työnhakijoita ei rangaistaisi tarjotusta, heille epämieluisasta, työstä kieltäytymisestä kahden kuukauden karenssilla, eli käytännössä 1200 euron sakolla, työnhakijat uskaltaisivat hakea töitä vapaammin, koska heidän ei tarvitsisi pelätä työtarjouksia. Jos työpaikka olisi sopimaton, he voisivat kieltäytyä; tällä tavalla työnhakijat aktivoituisivat paremmin ja pääsisivät pois tuilta löytäessään sopivan työpaikan.

Jonkun netti CV sanoo, ettei hakija kannata orjatyötä, mutta on valmis tulemaan muutamaksi päiväksi ilmaiseksi. Riittäisikö se työnantajille? Haluavatko he mieluummin halpatyövoimaa puoleksi vuodeksi, ilman riskiä, koska heidän ei edes tarvitse palkata heitä orjatyöjakson jälkeen: voi aina syyttää työntekijää itseään. Kaikki riskit ovat työnhakijalla. Reilua?

Orjatyön tekeminen vastahakoisesti, huonosti ja hitaasti on monelle ainut keino säilyttää edes rippeitä itsekunnioituksestaan. Jos orjatyö olisi täysin vapaaehtoista ja se olisi työnhakijoille niin mainio apu kuin jotkut työnantajat ja työvoimatoimisto luulevat, he hakeutuisivat orjatöihin oma-aloitteisesti, intoa puhkuen. Näin ei pakollisessa orjatyössä tapahdu, ja hyvä niin. Jos alistuisimme loputtomiin päähänpotkintaan, menettäisimme inhimillisyytemme, samoin kuin päähänpotkijamme. Suomessa on aika tehdä mullistavia korjauksia moneen asiaan. Orjatyö, eli pakollinen ilmaistyö on yksi kiireellisimpiä.

Advertisements

One thought on “Vastahakoiset orjatyöläiset

  1. Silpputöissä on myös sellainen ongelma, että usein uusi tilapäinen työ kuuluu myös eri ammattiliittoon ja jos itse on eri liiton jäsen, eikä halua vaihtaa liittoa, joutuu nykyisin AINA tekemään tarkan valtakirjan työnantajalle erikseen tai kirjallisen ilmoituksen liittonsa työttömyyskassaan itse maksetuista jäsenmaksuista tai-eristä/maksu.
    Työttömyyskassat ovat nykyisin hyvin hanakoita tiukkoine maksusääntöineen epäämään pitkaikaisenkin liiton jäsennyyden myöhästyneiden jäsenmaksujen takia!
    Lisäksi jos on pudonnut jo työmarkkinatuelle ja on hakenut/saanut myös muita tukia, pienikin virhe, puutteet hakemuslomakkeessa tai viivyttely uudessa tukihakemuksessa, voi johtaa pätkätöissä työttömyyspäiviltä saatavan tuen epäämiseen. Kenellä ei ole kotitoimistoa, tarkkaa kirjanpitoa ja kuitteja tallessa/olemassa, eipä houkuttele kovin paljon tämänkään byrokratian takia tehdä pätkätöitä.

    Se on myös erikoista nykyään tässä kontrolliyhteiskunnassa, että useimmilla (tai jokaisella liitolla) on oma valtakirjalomake, joka pitää itse pyytää erikseen liittonsa tk:sta, josta sitten pääliosa on postitettava liittoon takaisin maksuselvityksineen / maksu (jollei työnantaja sitä tee ja maksa jäsenmaksua suoraan palkasta ko.kirjallisen valtakirjan valtuuttamana). Ennen riitti pätkätöissä työsuhteen JÄLKEEN, jos maksoi itse pankkisiirrolla tietyn % mukaan suoraan liiton tk:saan ja ilmoitti oman ammattiosaston numeron ja liitti mukaan maksukuitin jne.
    Eikä myöskään tarvinnut erikseen tehdä valtakirjaa työnantajalle jäsenmaksujen suorittamiseksi suoraan palkasta, jos kuuluu eri liittoon kuin muut työntekijät.

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s