Työttömyysturvapalkka

Työttömät työnhakijat saavat noin 125 euroa käteen joka viikko.
Entä, jos alkaisimme ajatella tuota yhden päivän palkkana ja takaisimme työnhakijoille ainakin sen yhden työpäivän viikossa, kaikkine työhön kuuluvinen eläke-, vakuutus- ja muine etuineen? En tarkoita vessapaperirullista askartelua, vaan työtä, jota kyseinen ihminen osaa tehdä ihan palkkansa eteen. Tämä toimisi parhaiten, jos siitä tehtäisiin kussakin työpaikassa pitkäaikainen järjestely, vähintään puoli vuotta. Työnantaja vähentää yhden työntekijän työaikaa päivällä ja ottaa työnhakijan tuuraajaksi yhdeksi päiväksi. Näin jakaisimme työtä tasaisemmin; kaikillehan ei nykysysteemissä kokoaikaista työtä riitä. Nyt työssä olevat saisivat yhden vapaapäivän enemmän, palkattoman tietysti, mutta entä sitten? Onko reilua, että osa kansasta raataa liiankin pitkiä päiviä ja pyrkii kiskomaan palkkkojaan ylöspäin, satojen tuhansien ollessa vailla palkkatyötä?

Työnhakijasta tulisikin osa-aikainen työntekijä. Palkan hänelle maksaisi valtio siltä yhdeltä päivältä viikossa. Jos työnantaja haluaisi myöhemmin tasata työaikaa vielä enemmän, työnantaja alkaisi maksaa koko palkan. Aikaisemmistakin työntekijöistä tulisi osa-aikaisia. Astuisimme hiukan enemmän samaan junaan. Kokeilu sopisi vain ammattitaitoisille, työkykyisille työnhakijoille, tietysti.

Jotta estettäisiin työnantajia korvaamasta kaikki työntekijänsä valtion palkkalaisilla, voitaisiin rajoittaa kullekin työpaikalle vain yksi päivä viikossa, jona se voisi pitää niin monta työttömyysturvapalkkalaista kuin haluaisi, ja päästää niin monta vakipalkkalaista päiväksi palkattomalle vapaalle kuin haluaisi. Työnhakijat saisivat työkokemusta, ja mahdollisesti vähitellen siirtyisivät normaaliin osa-aikaiseen työhön. Ehkä ihanne olisi, että kaikki työpaikat lyhentäisivät työaikoja, jotta työtä riittäisi useammalle.

Tällainen tuli mieleeni. Ehdotuksella voi olla epäkohtia, joita en ole tullut ajatelleeksi. Näen etupäässä vain etuja. Ai että miten tämä eroaisi nykyisestä orjatyökäytännöstä? Vain siinä, että tehty työ kartuttaisi eläkettä ja siitä saisi lomakorvaukset ja muut työhön kuuluvat edut. Olisiko työnhakija sitten enää työtön? Miksi valtio jatkaisi hänen palkkansa maksamista? Miksi ei? Työnantajia ei voi pakottaa ottamaan uutta työntekijää, kun valtio tekee työllistämisen niin kohtuuttoman kalliiksi kuin se tekee. Ehkä he kuitenkin suostuisivat tällaiseen järjestelyyn, jossa he säästäisivät yhden päivän palkkakulut joka viikko. Työnhakija saisi ylläpidettyä työtaitojaan. Ne, jotka tykkäävät nimitellä työttömiä loisiksi, joutuisivat miettimään uudestaan. Mitä arvelette?

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s