Yritteliäät työttömät

Työttömien joukossa on paljon yritteliäitä, joita estää perustamasta yritystä se, että he joutuisivat ottamaan velkaa elääkseen alussa tuottamattoman yrityksen alkukuukaudet, jopa vuodet. Työttömyysavustus katkeaisi heti, kun rekisteröisi toiminimen. Starttirahaa tulisi sen puoli vuotta, mutta jos yritys olisi niitä hitaasti kasvavia sivutyöbisneksiä, kuten monet pienet yritykset ovat, starttirahaa tuskin jatkettaisiin toista puolivuotista, saati kolmatta – vaikka aluksi niin lupailtiinkin. Jos yritys tuottaa hyvin, ei yrittäjä enää avustusta tarvitse. Jos se tuottaa huonosti, se ei ilmeisesti sittenkään ollut elinkelpoinen yritys. Tai paremminkin: yrittäjäressukalla ei sittenkään taidot riittäneet. Näin hänelle sanotaan. Hän noudatti viranomaisten määräyksiä, teki kaiken heidän vaatimallaan tavalla, jotta saisi starttirahan. Nyt hän epäonnistuu, ja syyllinen on hän. Hän on pahimmassa tapauksessa velkaantunutkin, ja velat hänelle jää, vaikka tulot loppuvat. Hän joutuu ottamaan lisää lainaa, jos haluaa elää, odottaen liikevaihdon ja voittojen kääntyvän nousuun.

Kun hän lopulta luovuttaa ja myöntää, ettei hän onnistunut, hänen on täysin romutettava yrityksensä, jotta voisi saada työttömyysavustusta. Yksi yritys on taas kaadettu ja yksi velallinen lisää maksamassa pankeille tuottoisaa korkoa.

Myönnän, että käsitykseni suomalaisesta yrittämisestä on hatara ja yrittäjäkokemusta Suomesta ei lainkaan. Jos esitän virheellisiä olettamuksia, korjatkaa toki. Näin minä kuitenkin ehdottaisin, että yrittämistä helpotettaisiin Suomessa:

1. Pakolliset yrittäjäeläkemaksut olisi poistettava. Me olemme kaikki oikeutettuja kansaneläkkeeseen. On paljon ihmisiä, jotka eivät ole palkkatyössä, eivät yrittäjiä eivätkä työttömyystoimistossa kirjoilla. He ovat silti oikeutettuja kansaneläkkeeseen, kun saavuttavat tietyn iän. Miksi pakottaa yhden hengen yrittäjä maksamaan yksityisille eläkelaitoksille yrittäjäeläkkeestä, vaikka hänellä ei olisi sellaiseen varaa ja vaikka hän olisi täysin tyytyväinen siihen aikanaan tulevaan kansaneläkkeeseen tai vaikka hän ei aikoisi koskaan jäädä eläkkeelle?

2. Pakolliset vakuutusmaksut olisi poistettava. Niiden pitäisi olla yrittäjän omassa harkinnassa.

3. Ennakkoverotus – arvioverotus – olisi poistettava. Tässä asiassa saatan olla täysin väärässä; onko tämä yhä suomalainen käytäntö?

4. Työttömyysavustusta olisi jatkettava, kunnes yrittäjän voitot riittävät elämiseen ja mahdollisesti ositettuna sen jälkeenkin, kuten muidenkin osa-aikatyötä tekevien kohdalla tehdään.

5. Työntekijöiden palkkaaminen tulisi tehdä paljon vaivattomammaksi ja halvemmaksi. Suomessa valtio tuntuu yrittävän kaikin tavoin estää työttömien työllistymisen tekemällä heidän palkkaamisensa liian kalliiksi työnantajille; enkä nyt puhu palkkojen madaltamisesta, vaan pakollisten maksujen ja verojen huomattavasta laskemisesta tai poistamisesta. Täytyy olla jokin parempi keino rahoittaa ne asiat, jotka näillä nykyisillä pakkomaksuilla katetaan.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s