Kansalaisen perusturva

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/44

On ehdotettu, että Suomessa siirryttäisiin systeemiin, jossa jokaisella on oikeus perustoimeentuloon, ilman monimutkaisia kiemuroita ja urkkimisia ja syyllistämisiä. Ehdotus on herättänyt vahvoja mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Mitä hyötyä olisi pienen kansalaispalkan, perustulon maksamisesta kaikille Suomen kansalaisille? Ainakin seuraavia:

1. Jos tilille tulisi automaattisesti vaikkapa 500 euroa kuussa, työtön työnhakija uskaltaisi aloittaa pienimuotoisen yrityksen ja antaa sen kasvaa vähitellen.

2. Perustulon ohella voisi opiskella, kehittää taitojaan; nythän työvoimatoimisto ei useillekaan sitä salli työttömyysturvalla, ja opintotuki ei riitä aikuisen ihmisen kulujen kattamiseen.

3. Voisi ottaa vastaan lyhyitäkin töitä ja osa-aikaisia töitä; kaikki tulo olisi lisänä perustuloon, eikä vaarantaisi toimeentuloa, niin kuin nykysysteemissä; tämä kannustaisi työllistymiseen.

4. Voisi tehdä vapaaehtoistyötä, kun oma toimeentulo olisi turvattu.

5. Ei tarvitsisi taistella siitä, onko työkyvytön, työtön, palkansaaja, yrittäjä vai opiskelija, kun kaikki saisivat samansuuruisen perustulon.

6. Työvoimatoimistot ja sosiaalitoimistot voitaisiin lakkauttaa; säästöt olisivat huomattavat.

7. Yrittäjäeläkelaitokset muuttuisivat vapaaehtoisiksi yksityisiksi eläkelaitoksiksi ja yrittäjät voisivat valita, haluavatko maksaa ylimääräisestä eläkkeestä vai riittäisikö perusturva heille.

8. Kansalaisten omanarvontunto, itsenäisyys ja yritteliäisyys nousisivat uuteen kukoistukseen; tämä voi tuntua kansan “edustajista” pelottavalta, mutta kansalle se olisi suuri askel eteenpäin.

Yksityiskohdissa on paljon hiomista. Perustulon suuruus, verotus, perustulon vaikutus palkkoihin, ja sen rahoitus, ja paljon muuta. Helmikuun alussa julkaistu lakialoite (linkki alussa) on saanut parissa viikossa jo lähes 7000 kannattajaa. Jos allekirjoituksia kertyy vähintään 50 000, aloite käsitellään Eduskunnassa. Jos kannatat tätä ideaa, lisää oma allekirjoituksesi.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s