Kelan paljastuksia taas

Lehtensä vuoden ensimmäisessä numerossa Kela paljastaa taas asenteitaan köyhiä suomalaisia kohtaan. Mitä sanot tästäkin artikkelista:

“Selkeyttä takaisinperintään. Kela antaa takaisinperintäpäätöksen jatkossa aina kertamaksuna.”

Kelan virheestä tai muusta syystä johtuvien liikamaksujen takaisinperintä ei olekaan ongelma, eikä laitonta, ja sitä nyt vielä entisestään selkeytetään. Selkeyttähän kansalaiset ovat toivoneet – kutsutaan nyt muutoksia selkeyttämiseksi, sääntöjen kiristämisen sijaan.

“Antaa kertamaksuna” – onkin kysymys antamisesta, ei ottamisesta, ja maksun “saa” vielä kertamaksuna – mainiota!

Koska tuen saaja ei luultavasti voi maksaa tätä “saamaansa” maksua kerralla, ei hätää: se vähennetään hänen tulevista tuistaan.

“Etuusvelkoja (kyse on kansalaisen velasta Kelalle, ei Kelan virheen peittely-yritys, niinkö?) on peritty ulosottoteitse myös veronpalautuksista vuodesta 2007 alkaen. Tähän saakka Kela on pyytänyt ulosmittaamaan veronpalautukset silloin, kun asiakas ei ole noudattanut Kelan kanssa tekemäänsä osamaksusuunnitelmaa.
Jatkossa mahdolliset veronpalautukset voidaan pyytää ulosmittaamaan myös niiltä asiakkailta, jotka ovat maksaneet velkaansa osamaksusuunnitelman mukaan.”

“Veronpalautuksia ulosmittaamalla velka hoituu nopeammin, toteaa lakimies Antti Partanen Kelasta.”

Köyhän opiskelijan tai työttömän ensisijainen velvollisuus on maksaa Kelan virheistä. Eläminen on toissijaista. Ja tämä on Kelan mukaan asiakkaan etu, koska “velka” hoituu nopeammin.

Kannattaa siis yrittää järjestää asiansa niin, ettei veroja peritä liikaa, jolloin saisi veronpalautusta. Jos Kela on tehnyt maksujesi suhteen virheen, veronpalautus ei ole sinulle ilo, niin kuin se muuten olisi; Kela vie sen.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s