Osuuskunnille uusi nimi

Työtä kyllä on, mutta se on satunnaista tai lyhytaikaista; työntekijöitä ei haluta palkata työsuhteisiin, vaan käytetään vuokratyöfirmojen ja osuuskuntien työntekijöitä. Työnantajat haluavat jättää työntekijästä aiheutuvat valtion vaatimat kohtuuttomat paperityöt muille, esimerkiksi laskutuspalvelua tarjoavalle osuuskunnalle. Työntekijä voi toimia vapaasti, mutta hänen ei tarvitse perustaa omaa yritystä, ja voi jättää laskutuksen ja valtion pakkomaksujen maksamisen osuuskunnalle. Osuuskunnatkin ovat hyötyneet kovasti, koska ne leikkaavat huomattavan prosentin työntekijän palkasta itselleen. Myös ne entiset yrittäjät, joilta valtio on suuressa viisaudessaan kieltänyt liiketoiminnan, voivat osuuskuntien kautta työllistyä ja elättää itseään ja samalla maksaa veroja ja elättää myös osuuskuntia.

Osuuskunta oli siis kaikkien etu. Niin ainakin luulisi.

Työvoimatoimisto pyrki vielä viime vuonna patistamaan ihmisiä työntekijöiksi osuuskuntiin muistuttaen, että työnhakija säilytti oikeutensa työttömyysturvaan, toisin kuin yrittäjillä, joille Suomessa ei makseta työttömyysavustusta, vaikka heidän toiminimensä olisi vain paperilla, ilman minkäänlaista tuottavaa toimintaa.

Nyt sekin porsaanreikä on paikattu. Työttömät, jotka on saatu liittymään osuuskuntiin, katsotaan nyt yrittäjiksi ja heidän työttömyysturvansa katkaistaan, pakottaen heidät lopettamaan työntekonsa, ellei se ole jo poikinut niin paljon työtä, että he voivat elää sillä. Osuuskunnille on annettu uusi nimi, ‘laskutusosuuskunta’. Seuraavaksi niitä varmaan nimitetään yrittäjän laskutuspalveluksi, jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi, että osuuskunnissa työskentelijä onkin nyt yrittäjä. Taas yksi porsaanreikä tukittu yritteliäiltä pullikoijilta. Taas yksi työtön laitettu ruotuun. Ja taas yksi pieni aloitteleva kilpailija pois isoilta firmoilta. Piiri pieni pyörii.

http://areena.yle.fi/radio/1880139

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s