Vapaaehtoistyö kiellettyä, orjatyö pakollista

Mitä syitä te näkisitte sille, että työnsä menettänyt työnhakija ei saa tehdä vapaaehtoistyötä, tai menettää tukensa, mutta häntä ollaan pakottamassa ei-vapaaehtoiseen ilmaistyöhön? “Kuntoutuminen” ei voi olla syy, eikä työllistyminen, eikä verkostojen luominen, eikä omanarvontunnon yllä pitäminen, koska nuohan toteutuvat kansalaisen vapaasti valitsemassa työssä, mutta tuskin toteutuvat orjatyössä.

Nöyryyttäminen? Kansan kahtiajako, ja palkkojen pudotessa alemman kastin jäsenten määrän kasvu? Yritys saada kansalaiset luopumaan verovaroillaan maksetuista tuista ja jäämään muiden siipeilijöiksi tai “pimeiksi” työntekijöiksi, mikä sekin on sitten rikos ja siitä voi rangaista?

Ja työnhakija ei saa tehdä työtä aikapankkiin ja saada vastineeksi palveluja muilta pankin jäseniltä. Sen sijaan hänet nyt aiotaan pakottaa työskentelemään samantapaiseen aikapankkiin, mutta nyt vain ilman vastinetta. Tai oikeastaan negatiivisella vastineella, koska seurauksena hänelle on nöyryytystä, ajan hukkaa, kasvojen menettäminen niin tuttavien kuin työnantajienkin silmissä, ja mahdolliset mielenterveyden ongelmat.

Onko Suomessa kaikki aina oltava kiellettyä tai pakollista? Entä sellainen ihan uusi systeemi, jossa ihmiset saisivat tehdä työtä, jos sitä löytävät, ilman pelkoa seuraamuksista? Saisi palkata jonkun tekemään satunnaisen työn muutamaa euroa vastaan ilman tukahduttavaa paperisotaa ja älyttömiä maksuja? Voisi jopa yrittää, ilman että verotoimisto, työvoimatoimisto, yrittäjäeläkelaitos ja vakuutusyhtiöt ja muut käsi ojossa seisoskelijat rampauttavat sen? Millaista olisi elää vapaiden kansalaisten yhdessä hallitsemassa valtiossa, jossa jokaisella on oikeuksia ja velvollisuuksia, ei pelkästään kieltoja ja pakkoja?

Advertisements

3 thoughts on “Vapaaehtoistyö kiellettyä, orjatyö pakollista

 1. Muutamalla eurolla ei ole hyvä idea. Parempi on rehellinen, vapaasti itse valittava ilmaistyö. Tarkoitus ei ole korvata palkkatyötä. Ns. yhteiskunnan tarjoamat tukityöt, joihin ei riitä veronmaksukyky, mutta jotka koetaan hyödylliseksi ja voivat parantaa työllistymistä tulisi olla ns. ylläpitokorvattuja eli aktivointilisillä. Esim. työharjoittelu vanhusten hoidossa, päiväkodissa, koulussa, virastossa. Kaikki mikä yksityistetään pois valtiolta ja kunnilta pidetään automaattisesti palkkatyösuhdeperusteisina.

  Työtön voisi myös itse perustaa Esim Tiet puhtaaksi ry:n ja alkaa keräämään pulloja teiden varsilta. Toiminnan jatkuessa se riittäisi perustulon saamiseksi eikä muutamasta satasesta menetä perustulosta euroakaan. Lisäksi yhdistys voi tarjota ilmaistyön useammalle henkilölle, joiden aktiivisuus kirjataan ylös joko tunteina tai euroina (pullojen palaitusmaksu). Kun työllistettäviä on useita, yhdistyksen johto on velvoitettu työaikakirjanpitoon ym. jolloin he säilyttävät perustulon byrokratialla ilman pullonkaan keräämistä. Reviiririidat sovitaan joko saunan takana tai lauteilla 😉 vitsi.ei näitä teitä tarvitse merkata.

  Palkat pitäisi olla aina työehtosopimusten mukaisia, jolloin perustuloa ei maksettaisi palkan päälle vaan se olisi edelleen pienituloisten perusetuus, sekä pätkätyöläisten että niiden työntekijöiden, joiden työsuhde loppuu. Perustulo, jonka siihen oikeutettu ihminen saa, tarvittaessa maksetaan takaisin mikäli on yrittäjä ja saa riittävästi tuloja, tai työllistyy yli 12 kk palkkatyöhön kuukauden puolessa välissä, jolloin työnantaja pidättää jo maksetun summan ennakonpidätyksellä puolelta kuukaudelta. Tarkoitus ei ole painaa “ilmaista” rahaa.

  Ehkä voi puhua myös eräänlaisesta kannustintulosta, joka voisi olla tuollaisen viiden sadan euron päälle maksettava esim 300-600 euroa, joka tulisi pätkätyöläiselle palkkatulona ja parantaisi toimeentuloa ja vähentäisi esim. asumistukea. Tuki saattaisi sopia myös aloittelevalle yrittäjälle, jolloin kassavaroilla voi tehdä tulonhankkimismenoja. Kannustintuessa painopiste olisi pysyvämmän tulonlähteen eli yli 12 kk palkkatyösuhteen tai yrittäjyyden hankkiminen, jolloin niin perustulo, asumistuki kuin nykyiset sossurahat jäisi pysyvämmin pois. Kannustintuloa ei esimerkiksi maksettaisi toistuvasti aina uuden yrityksen perustamisesta kun vanha on saatu konkurssiin – eli karenssiaika. Tulo voi olla alussa rahamääräinen starttiraha, mutta jatkossa verovähennyskelpoinen.

  Tärkeintä perustulossa on se että pitkäaikaistyötöntä ei tarvitse holhota kuntakokeiluilla, terveyspalveluilla, pakkotöillä…eikä masennuttaa kieltämällä työn tekeminen, vaan hän saa itse hakea ja tehdä talkoo ja vapaaisehtotyötä niin paljon kuin haluaa ja missä tahansa päin Suomea. Tarkoitus ei pidä olla uusi pakkotyöorganisaatiorakenne, joka työllistää työttömät maisterit, jotka määräävät työttömän töihin tai hoitoon, eläkkeelle etc. Tarkoitus ei pidä olla sekään että kaupallinen yritys saa ilmaista työvoimaa taloudellisen etunsa ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

 2. Tekstin pääpointin kanssa olen samaa mieltä. Yksi kohta kuitenkin herätti mielenkiintoni:

  “Saisi palkata jonkun tekemään satunnaisen työn muutamaa euroa vastaan ilman tukahduttavaa paperisotaa ja älyttömiä maksuja?”

  Jos työsopimusta ei olisi paperilla, luuletko, että satunnaisen työn teettäjää kiinnostaisi korvata millään lailla, jos puutteellisten turvavälineiden tms. takia työntekijä menettäisi molemmat jalkansa sementtisäkin tipahdettua niiden päälle? Toki oli typerää antaa tämä asia yksityisten vakuutusyhtiöiden hoidettavaksi, koska tällä hetkellä ne vetävät välistä hirveää siivua, minkä tuloksena lakisääteiset vakuutukset ovat kalliita. Ne ovatkin vakuutusyhtiöiden tehokkain rahasampo, joten sielunsa myyneiden lobbarien palvelukset ovat paljastuneet aikojen saatossa hyväksi sijoitukseksi. Vakuutus voitaisiin hoitaa julkisen sektorin kautta, jotta välistä ei tarvitsisi maksaa osakkeenomistajille. Näin vakuutusten hinnat saataisiin vastaamaan todellisia kustannuksia, ellei sitten tyrittäisi muuten byrokratiaa pahentamalla. Vakuutusyhtiössä tapaturmavakuutusten kanssa työskennelleenä voin kertoa, että samantyyppinen byrokratia vetää sielläkin koko homman tukkoon.

  Korkeat työvoimakustannukset johtuvat osin myös laillisesta suojelusta, jota työntekijä nauttii. 1800-luvun työntekijä oli lainsuojaton ja työnantajat kohtelivat häntä sen mukaisesti. En haluaisi takaisin yhteiskuntaa, jossa sosiaalisia oikeuksia on vain varakkailla.

  Se onkin sitten eri asia, onko jokaiselle toimistotyöntekijälle tarpeen olla vakuutus sementtisäkin alle jäämisen varalta 🙂 Ammattitautiongelmat sen sijaan ovat toimistotyössäkin relevantteja riskejä.

 3. Tunne historiasi: http://jimgoad.net/whiteslavery.html “They search us there as the dealers in horses do those animals in this country, by looking at our teeth, viewing our limbs, to see if they are sound and fit for their labour.”42 Potential servants were often quizzed to determine their temperament and overall eagerness to be treated like shit.”

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s