Työstä rangaistaan

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11398209#comment-74535900

Nollatuntisopimuksen ja satunnaisten tulojen vaikutus työttömyysturvaan on yksi asioista, jotka meidän pitäisi korjata. Sekin juuri passivoi meitä, koska emme pysty ottamaan vastaan kaikenlaista työtä, koska joutuisimme asemaan, jossa työnteko ei kannata lainkaan, tai jopa vaarantaa toimeentulon. Siksi pitää yrittää arvata jo ennen työpaikan hakemista, onko se eduksi toimeentulolle vai ei. Koska jos on tullut ottaneeksi työn, tai jos on tullut menneeksi haastatteluun, ei siitä työstä sitten voi kieltäytyä vaarantamatta tukiaan. Ja ottamalla työn, joka roikottaa löysässä hirttosilmukassa, voi vaarantaa toimeentulonsa.

Jos freelanseri ansaitsee kuuden tunnin työstä vain vajaat kuusi euroa, sehän on alle euron tunti. Työmarkkinatuki sentään on neljä euroa tunti! Tosin voihan sitä ajatella, että olihan se hyvä, että yhteiskunnan (meidän veronmaksajien, mukaanluettuna freelanseri itse) tarvitsi maksaa viisikymppisen verran vähemmän, ja sen osan plus kuusi euroa maksoi työnantaja. Mutta eipä se työntekijää paljon ilahduta. Eurolla saa vain niin paljon, riippumatta siitä, mistä lähteestä se on hankittu.

On varmaan vaikea luoda systeemiä, joka toimisi täydellisesti. Voisimmehan me yhdessä ideoida, miten työttömyysturvalakia pitäisi tältä osin muuttaa, jotta se ottaisi huomioon väärinkäytön mahdollisuudet, ja samalla mahdollistaisi työnteon ilman rankaisua. Onhan se tietysti niin, että jos kaikki olisi vapaata, palkkatyöläiset rynnisivät työmarkkinatuille loikoilemaan viidelläsadalla eurolla. Vai onko? Eiköhän se rynniminen tapahtuisi sinne työpaikkojen suuntaan, jos työtä voisi tehdä ilman riskiä ajautumisesta umpikujaan.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s