Yrittää ei saa!

Harkitsen jonkinlaista omaa työtä, ja yritän ensin löytää virastoa, joka osaisi kertoa, mihin virastoon pitäisi otta yhteyttä, jotta saisi sen viraston ja virkailijan nimen, jolta voi kysyä sitovat faktat ja lainkohdat etukäteen. Pitää olla tosi tarkkana tässä. Ei voi vain aloittaa työntekoa ja kuvitella, että työkkäri ei muka työnteosta rankaise.

Jos alat näprätä jotain tuotetta ja myydä sitä naapurustoon ja tutuille, ja erehdyt kertomaan siitä Kelalle, saat pian monta virastoa niskaasi. Yrittäjäeläkefirma määrittelee, että neljä kuukautta näprättyäsi olet vakinaisesti toimiva yrittäjä. Sille ei kelpaa sinun ilmoittamasi todelliset tulot, vaan se katsoo, mikä olisi se ammattinimike, joka kyseistä työtä tekevällä olisi, montako tuntia olet tehnyt ja paljonko olisi pitänyt olla palkka, jos olisit ottanut siihen työhön jonkun toisen. Sitten he laskevat, paljonko se tekisi vuodessa, ja jos se heidän mielestään nousee yli sen 7400 euroa (suunnilleen), he läimäisevät sinulle pakollisen YEL-maksun, pari tonnia vuodessa. Ja kun nyt sitten heidän päätöksellään olet YEL-yrittäjä, työkkäri katkaisee tukesi, vaikka laki kyllä tuntee osa-aikaisen yrittäjyyden työttömyystuen ohella, työkkäri ei sitä myönnä, vaan on tehnyt omat säännöksensä, jotka menevät Suomen lain ohi. Nyt, tulottomana, pöydälläsi pino ulosottokelpoisia YEL-pakkomaksulappuja, verotoimistokin hyökkää kimppuusi ja arvioverottaa sinua yrittäjäeläkefirman arvioimasta tulosta – vaikka et olisi saanut pennin hyrrää voittoa koko hommasta.

Näinkö se menee? Jos et vielä tuosta älyä lopettaa yritteliäisyyttäsi, isketään sinulle vielä ALV-pakko. Mitä muuta? Ai niin, joku pakollinen vakuutus varmaan? Ja jos sinulla on työtön puoliso tai perillinen, hekin menettävät työttömyystukensa, koska olet nyt yrittäjä. Mitä seuraavaksi? Voit ehkä saada toimeentulotukea, jos suostut lakkaamaan yrittämästä. Ne verot ja alvit ja yellit sinun kuitenkin pitää maksaa, vaikka joutuisit ottamaan pankkilainaa. Muuten ne ulosmitataan, ehkä perintätoimiston kautta, joka lisää niihin omat ‘kulunsa’.

Tätäkö on yhden hengen oma työ Suomessa 2014?

Advertisements

One thought on “Yrittää ei saa!

  1. Omassa työssä pienimuotoisesti ja ilman toiminimeä olisi vain kolme riskiä; katkaiseeko työvoimatoimisto tukeni, määritteleekö yrittäjäeläkelaitos toimintani säännölliseksi yrittämiseksi ja arvioiko se tuloni joksikin muuksi kuin mitä se todellisuudessa olisi, ja arvioverottaisiko verotoimisto tuota fiktiivistä tuloa vai todellista, ilmoittamaani tuloa.

    Se, että työkkäri toistelee, ettei työttömän yritteliäisyyden ‘riskiä’ saa tukea, on yritteliään työttömän ensimmäinen, korkea kynnys. Kenen pikku yritys tuottaisi tarpeeksi, tai mitään, ensimmäisestä päivästä lähtien? Toiminnan saadessa kasvaa luonnollisesti voi viedä vuosia, ennen kuin oman työn varaan voi jättäytyä. Entä sitten? Onhan se paljon parempi kuin olla loppuikänsä työttömyystuilla. Starttirahassa on sama ongelma, ja lisäksi se on kömpelö, joustamaton systeemi, joka tuo lisäongelmia.

    Oikeus saada tehdä työtä ja hyötyä työstään pitäisi olla itsestäänselvyys. Suomessa se ei sitä ole.

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s