Työnhakumääräykset

Työvoimatoimisto poimii sivuiltaan satunnaisia työpaikkoja ja määrää työnhakijoita hakemaan niihin töihin. Työvoimatoimisto ei kysy, oletko mielestäsi pätevä tai sopiva kyseiseen työhön tai sopiiko työ, työmatka, palkka tai muut olosuhteet sinulle. Sinun on haettava sitä ja haettava innokasta näytellen, tai tukesi katkaistaan. Jos näyttelet liian hyvin ja saat paikan, sinun on mentävä sinne töihin, tai tukesi katkaistaan.

Näitä ei pidä kutsua ‘työtarjouksiksi’. Se antaa vielä työssä olevalle kansalle väärän kuvan asiasta ja saa työttömät näyttämään laiskimuksilta, joille kyllä ‘tarjotaan työtä’. Kutsutaan niitä työnhakumääräyksiksi. Samaa paikkaa voi määrätä hakemaan vaikka tuhat työtöntä, ja niin varmaan tehdäänkin. Kukapa ei osaisi siivota, tai saada luurin korvaan puhelinmyyjänä. Ja on virkailijalle helpompaa etsiä pari tällaista ‘kaikille sopivaa’ paikkaa ja käskeä kaikkia hakemaan sinne kuin etsiä kullekin sopivin paikka (jonka työtön kyllä itse parhaiten löytäisi, jos hänen annettaisiin itse rauhassa hakea – tai jos sopivia paikkoja ei ole, senkin työtön itse osaa parhaiten todeta). Tästä on vielä se lisähyöty työkkärille, että voi saada useampia ihmisiä tuilta pois, ja virkailija voi saada bonuksensa.

‘Työtarjous’ kuulostaa siltä kuin virkailija olisi työnhakijan taidot ja toiveet huomioonottaen etsinyt hänelle sopivimman paikan ja neuvotellut työnantajan kanssa, että paikka on hänen, jos hän sen suostuu ottamaan. Mutta tästähän ei todellakaan ole kysymys. Voin vain kuvitella, millaista ajanhukkaa nämä pakkohaut ovat työnantajille. Ehdotankin, että työnantajat alkavat pitää ääntä pakkohakemisia vastaan. Voimme yhdessä luoda toimivamman systeemin. Tämä ei palvele ketään.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s