Kirja melkein valmis

Kaksi ja puoli vuotta sitten aloin koota tarinaani kirjaksi. Yrittäminen Australiassa, paluumuutto työvoimapulan Suomeen, oma koti, ja uusi ura pitkäaikaistyöttömänä. Pari viikkoa sitten lopulta tuli se inspis istua joka päivä kirjoittamassa. Nyt käsikirjoitus on jotakuinkin valmis. Kiinnostaako ketään?

Haluaisin julkaista sen omakustanteena, myydä halvalla, pieni sadan sivun läpsykäinen. On ensin otettava selvää, katkaisisiko se työttömyystukeni. Tai jos lukijoita olisikin valtavasti, työttömyysura saisi mielellään katketa. Kaupallinen kustantaja? En tiedä, miten paljon normaali työssäkäyjä on vielä kiinnostunut työttömien tarinoista. Minä haluaisin kuulla monenkin työttömän tarinan. Haluaisin saada mielikuvia yksilöistä työttömyyden roolin takana. Mahtaisiko löytyä montakaan kliseiden työtöntä, joka loisii sohvalla tupakoiden ja ryypäten ja elää herroiksi muiden veronmaksajien rahoilla? Epäilen, ettei yhtäkään. Ahkeria, taitavia, motivoituneita, työkuntoisia suomalaisia sen sijaan varmaan kymmeniä tuhansia. Mielestäni olen itsekin sellainen.

Onko teillä pikku juttuja omasta työkkärikokemuksestanne, jota ette aio kirjoittaa kirjaksi, mutta jonka haluaisitte mukaan tähän sepustukseen? Ai niin, olen hukannut tuon sähköpostin tunnussanan – jos joku on kirjoittanut ja ihmetellyt, kun en ole vastannut. Kyllä minä sen jonnekin kirjoitin. No, ehkä kukin kirjoittaa oman tarinansa. Tähän blogiin muidenkin jutut ovat aina tervetulleita. Kritiikkikin on tervetullutta. Joskus sitä on sokea omille virheilleen.

Olisikohan joku työttömien yhdistys, joka haluaisi julkaista tämän kirjasen? Tai joku asiantunteva työtön, joka avustaisi minua? Australiassa kaikki olisi ollut helppoa. Suomessa pitää aina muistaa etukäteen pohtia, mitä verotoimisto, yrittäjäeläkelaitos ja työkkäri mistäkin tekemisestäsi ajattelevat. Ei voi vain mennä ja tehdä ja kuvitella, että kukaan ei rankaise.

Advertisements

3 thoughts on “Kirja melkein valmis

  1. Jos työttömyys on moraalitonta, niin irtisanominen se vasta moraalitonta sitten onkin. Yrityksiltä pitäisi ottaa pois oikeus irtisanoa työntekijöitä. Irtisanomiseen pitäisi tarvita erityislupa, jonka saa vasta koko työyhteisön ja koko paikkakunnan harkinnan jälkeen, jos saa.

    Jos työttömyys on niin häpeällistä, ja tekee kansalaisesta niin arvottoman, että hänen on pakko alkaa tehdä työtä ilmaiseksi, milloin tämä muutos arvokkaasta rikkaiden yrityksissä palkkatyötä tekevästä ihmisestä häpeälliseksi luuseriksi tapahtuu? Jos ihmistä ei viikkoa ennen irtisanomistaan voisi kuvitella laitettavaksi töihin ilmaiseksi, koska hän on arvokas kansalainen, jolla on oikeuksia, muuttuuko hän viikon sisällä irtisanomisestaan loiseksi, jonka saa pakottaa orjaksi? Vai pitääkö olla vuosi häpeällisesti työtön? Päivä? Jos työttömässä on jotain nupissaan vialla, kai se vika on siellä jo ennen irtisanomista? Pitäisikö luoda uusi asiantuntijaverkosto havaitsemaan tuo työttömyysnuppivika ajoissa, ettei heitä turhaan pidetä palkkatöissä, kun heidät voi laittaa orjaksi samaan työhön?

    Minua nyt oikeastaan hävettää se, että minua pelottaa paljastaa nimeni tämän työttömyysasian tiimoilta. Kirja kuitenkin on valmis julkaistavaksi. Voisi sen tehdä anonyymistikin, mutta katsottaisiinko se työttömyyden halveksimiseksi? Jos itsekin halveksin ja häpeän työttömyyttäni, ja pelkään muiden halveksivia kommentteja, kannattiko kirjoittaa lainkaan? Ei, kyllä minun täytyy käyttää omaa nimeäni. Jos tietää, mitä kommentteja tulee, etukäteen, kai sen voi kestää. Kommentteja varmaan siis tulee tällaisia: “Mene töihin, luuseri. Loinen. Veronmaksajienko sinua pitäisi elättää. Tuet pois tuollaisilta. Oma syysi, että olet työtön. Mene takaisin sinne, mistä tulit. Tee itsemurha. Mene kerjäämään. Vankilaan tuollaiset. Jalkapuuhun torille heti. Pthyi!”

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s