Kukkahattukieli

Puhuvatko kukkahattutädit ja heidän setäversionsa erityistä kukkahattutätien kieltä? Kuuntelin YLE:n (mielestäni) propagandaohjelmaa, jossa keskusteltiin työnhakemisesta. Yritin analysoida kuulemaani työvoimatoimiston ‘asiantuntijan’ puhetyyliä, ja olin huomaavinani ainakin kaksi yksityiskohtaa, jotka toistuivat hänen puheessaan, ja taitavat kuulua monen muunkin virkamiehen puheessa.

Kun haluat omaksua virkamiesmäisen roolin, kiinnitä ensin huomiota asemaasi ja asenteeseesi. Muistuta itseäsi, että olet hallitsijoiden suojeluksessa (ainakin seuraaviin YT-neuvotteluihin asti) ja siksi tavallista kansaa ylempänä, saati työtöntä, joka on nokkimisjärjestyksen alimpaa kastia. Kohota kulmakarvasi niin korkealle otsallesi kuin osaat. Harjoittelu peilin edessä etukäteen auttaa. Anna suupieliesi taipua alaspäin ja nipistä huulesi tiukasti yhteen.

Se tärkein sana, joka sinun pitää muistaa ujuttaa jokaiseen lauseeseesi ainakin kerran, on ‘sitten’. Muista myös korostaa joitakin sanoja toistamalla ne. Voit halutessasi toistaa myös yhdyssanojen loppuosia. Muitakin täytesanoja voit kokeilla. ‘Se’ ja ‘tuota’ ja ‘kyllä’ saattavat toimia hyvin. Työpaikan hakemisesta voit puhua vaikka näin:

“Se on sitten sen työpaikan hakeminen, hakeminen, missä työtön voi sitten osoittaa sen aktiivisuutensa. Työnantajat, -antajat arvostavat sitä, että mennään aivan paikan päällä käymään, käymään, sitten ja tuota näytetään halukkailta ottamaan se työ vastaan sitten.”

Tästä tulee heti kuulijalle turvallinen tunne, on kuin kuuntelisi ekaluokan opettajaansa, tai äitiään. Kuulijan on helppo heittäytyä pikkulapsen rooliin siinä sitten ja oppia, oppia asiantuntijan kapeilta huulilta virtaavasta viisaudesta.

Ääneen on hyvä myös saada se virkamiesmäinen narina sitten, mutta se onnistuu, onnistuu kyllä paremmin naisilta, sitten. Jos joku osaa antaa teknisen kuvauksen äänen narisuttamisesta, kertokaapa. Haluaisimme varmaan kaikki oppia narisemaan, jos työpaikan saaminen siitä riippuu. Mikä etu onkaan toimistotyötä ja varsinkin julkisen puolen virkoja haettaessa, jos osaa puhua haastattelijan kanssa samalla nuotilla sitten.

Kuuntelemassani ohjelmassa oli aika selvää, että jotkut ohjelmaan soittajat olivat näyttelijöitä. He ottivat esille juuri sellaisia asioita, joihin ohjelmantekijöillä oli argumentit valmiina.
“Pitäisi olla entisajan työharjoittelumahdollisuuksia.”
Vastaus: “Onkin, mutta sitä kutsutaan työkokeiluksi. Siinä pitää jaksaa tehdä pitkäänkin työtä ilman palkkaa sitten, että mahdollisesti löytyisi se työpaikka joskus sitten, joten se sopii joillekin, mutta ei kaikille.”
“Työttömät ovat masentuneita, kurjia alkoholisteja ja vammaisia, ja heidät pitäisi saada terveystarkastuksiin, ja heidät pitäisi lääkitä ja hoitaa, koska ei työntantajat näitä reppanoita muuten palkkaa, ei vaikka he sinne työhaastatteluun saisivat vääntäydyttyä, ja monihan ei koskaan edes sieltä kotoa uskalla lähteä minnekään, vaan heidät on ruokittava sinne.”
Vastaus: “Meillä tosiaan on nykyään terveystarkastus pitkäaikaistyöttömille, jossa heidän monipalvelutarvettaan pyritään kartoittamaan.”

Mutta olihan siellä joku hyväkin idea, olikohan vahingossa aito kansalainen päässyt läpi? Pidin siitä ehdotuksesta, että pääkaupungin eläkeläisiä kannustettaisiin muuttamaan mummonmökkeihin ja rintamamiestaloihin ja muihin vapaisiin asuntoihin maaseudulle, jolloin pääkaupunkiseudulla vapautuisi asuntoja työssäkäyville, ja vuokrien hinnat ehkä laskisivat kohtuullisemmiksi. Se elävöittäisi maaseutua ja toisi sinnekin työpaikkoja. Vanhuksiosta monet ovat kotoisin maaseudulta, ja paluu juurilleen voisi monelle olla rikastuttava kokemus.

Pitänee huomauttaa, että itse olen perinyt puhekykyni hämäläisäidin pojalta, eli se on sellaista töks töks, tuota tuota -kieltä. Varmaan yksi syy, miksi en hakeutuisi virkamieheksi enkä poliitikoksi.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s