Vaalimanipulointia

Seuratkaapa tarkasti, miten YLE esittelee kansanedustajathdokkaat suunnittelemassaan ‘galleriassa’. Mikäpä siinä, jos olisi yhdet nettisivut, jossa kukin heistä voisi halutessaan vastata kirjallisesti muutamaan (samaan) kysymykseen, tai mieluummin puhua vapaasti, tai vielä parempi, vastata kansalta tulleista kysymyksistä useimmin kysyttyihin. Tai voisi antaa vastauksensa muutaman minuutin videona.

Mutta näin ei ole. On monta mutkaa ja manipulaatiomahdollisuutta matkalla. Haastattelut järjestetään muutamalla paikkakunnalla, ja niihin kutsutaan, jos kutsutaan, ja kirjeet menevät perille, jos eivät ‘huku matkalla’. Oletan, että yksi haastattelija ei haastattele kaikkia pariatuhatta ehdokasta. Kuka valitaan rääkkäämään tiettyjen puolueiden ehdokkaita ja kuka liehittelemään ja pokkuroimaan hallitsijapuolueiden marionetteja? YLE paljasti jo, ikäänkuin se ei ollut lainkaan tärkeä yksityiskohta, että he aikovat kysyä eri kysymyksiä eri ehdokkailta. Voin kuvitella, miten erilaisia! Muistatteko, millainen tyyppi oli kiukuttelemassa vaikkapa Soinille viime vaalien alla YLE:n tentissä, ja miten kunnioittavasti toinen, fiksumpi, mutta samalla tavalla aivopesty haastattelija salli muutaman muun puolueen johtajan puhua vapaasti mainoskappaleensa?

Jos tähän ei kiinnitä huomiota, se voi alitajuisesti vaikuttaa äänestyspäätökseemme. Jos taas pidämme huomiokykymme terävänä, se on melkein hauskaa, jos ei olisi niin surullisen epädemokraattista.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s