Köyhät lypsylehmät

Minulla on eläkeläinen ystävä. Vähätuloisena ja velkaisena hänellä on kaikenlaisia laskuja ja maksumuistutuksia. Yhden tarina on tällainen. Vuoden 2013 loppupuolella hän soitti A-lehtiin ihmetellen, miksi hänelle lähetettiin jatkuvasti Apu-lehteä, jota hän ei ollut koskaan tilannut. Vaivalla hän sai myyntimiehen uskomaan, että tosiaan ei halua kyseistä lehteä. Lehden tulo loppuikin, mutta tuli lasku. Siinä listattiin seuraavaa:

lehtitilausmaksu vuodelta 2012: 0,84 euroa (siis heidän keksimänsä ‘velkasumma’!)
viivästyskorot 0,10 euroa
toimeksiantajan kulut 15,00 euroa
Lindorffin perimismaksu ja korko 37,25 euroa
Yhteensä maksettava 53,19 euroa.

Siis kyseessä oli lehti, jota hän ei ollut koskaan tilannut. Näin eläkeläisen pennosiin saivat pitkät kyntensä iskettyä A-lehdet viidentoista euron ja Lindorff lähes neljänkympin verran. Tyhjästä! Näin Suomessa tehdään rahaa köyhyydellä. Hän oli mennyt ja maksanut tuon ‘laskun’, koska ei jaksanut vatvoa sitä.

‘Laskussa’ on myös tällainen teksti:
Mikäli teillä on huomautettavaa velan määrästä tai perusteesta, pyydämme teitä olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme tämän maksuvaatimuksen eräpäivään mennessä.

Teillä on oikeus pyytää kirjallisesti tai sähköpostitse Lindorffin asiakaspalvelusta vapaaehtoisen (!) perinnän keskeyttämistä ja asian siirtämistä oikeudelliseen perintään. Mikäli saatavan perusteena oleva sopimus on edelleen voimassa eikä saatava siten ole kokonaisuudessaan erääntynyt, ei oikeutta keskeytykseen kuitenkaan ole. Tällaisia voimassa olevia sopimuksia voivat olla esimerkiksi sähkö- ja vuokrasopimukset.

Saamme jatkaa vapaaehtoista perintää myös keskeytyksen jälkeen perintäkuluja vaatimatta. Voimme myös toimittaa teille sellaisia kehotuksia tai ilmoituksia, joita velkojalta lain mukaan edellytetään maksuhäiriötiedon ilmoittamiseksi, vanhentumisen katkaisemiseksi tai muuten velkojan oikeuksien säilyttämiseksi, ja vaatia näistä aiheutuneet kulut. Keskeytyspyyntö ei myöskään estä velkomasta saatavaa tuomioistuimessa eikä perimästä saatavaa ulosotossa.’

Osaatteko te suomentaa tuon?

On kuin eläisimme absurdissa maailmassa, jossa köyhimpiä saa lypsää kuoliaaksi ja rikkaimmat saavat rikastua yhä kiihtyvällä vauhdilla. Mitä tuollaisessa tilanteessa, sanotaan nyt vaikka tuollaisen ryöstön suhteen voisi tehdä? Kuka eläkeläinen lähtee taistelemaan 84 centin takia, vaikka se olikin tuulesta temmattu ‘velka’? Kuinka moni edes jaksaisi lukea läpi kolmisivuisen tulosteen? Moni varmaan maksaa ja toivoo, ettei ainakaan se firma kuseta enää uudestaan. Kolmannen sivun lopussa he kirjoittavat vielä:

‘Velkojan vaatimat perintäkulut tässä asiassa ylittävät perintälain 10 d §:n mukaisen kokonaiskuluvastuun. Asiasta on tehty yllä mainitut saatavan perimiseksi tarpeelliset toimenpiteet. Toimenpiteiden laadun ja määrän vuoksi kokonaiskuluvastuun raja on ylittynyt.’

Siis että kuinka?

Advertisements

One thought on “Köyhät lypsylehmät

 1. Perintälain 10 d§ sanoo näin:

  10 d § (18.1.2013/31)
  Velallisen kokonaiskuluvastuu kuluttajasaatavan perinnässä

  Saman kuluttajasaatavan perinnästä velalliselta saa vaatia perintäkuluina yhteensä enintään seuraavat määrät:

  1) 60 euroa, jos saatavan pääoma on enintään 100 euroa;

  2) 120 euroa, jos saatavan pääoma on yli 100 euroa, mutta enintään 1 000 euroa;

  3) 210 euroa, jos saatavan pääoma on yli 1 000 euroa.

  Velalliselta saa vaatia 1 momentissa säädetyt määrät ylittävät todelliset perintäkulut, jos perinnän suorittaminen on ollut poikkeuksellisen vaikeaa eikä toteutettuja perintätoimia voida pitää suhteettomina ottaen huomioon erityisesti saatavan pääoma. Velalliselle on tällöin esitettävä erittely vaadituista perintäkuluista ja niiden perusteista sekä samalla ilmoitettava ne syyt, joiden vuoksi kulut ylittävät muutoin sovellettavan kokonaiskuluvastuun enimmäismäärän.

  Suoraan ulosottokelpoisen kuluttajasaatavan perinnästä velalliselta saa vaatia perintäkuluina yhteensä enintään 51 euroa.

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s