Vapaata sullekin

Puoli miljoonaa suomen kansalaista vetää lonkkaa kotona, haeskelee joutessaan työpaikkoja, jos kaljatölkin aukomiseltaan ehtii, ja kuittaa tililleen viisisataa kuussa verojen jälkeen – ei omista ansioistaan, vaan siitä, että hänellä ei ole tuloja. Samaan aikaan heitä vielä jonkin verran suurempi joukko, olisiko miljoona tai pari, puurtaa työnantajiensa armoilla kahdeksan tuntia päivässä ja voi vain haaveilla sohvalla makoilusta ja kadehtia parempiosaisia veljiään ja siskojaan. (Tilastokeskuksen sivuilta en onnistunut löytämään tarkkoja lukuja: http://www.stat.fi/til/vaelaskp/index.html )

Tämä epäkohta meidän on korjattava. Jokaisella on oikeus pitkään palkattomaan lomaan. Ei ole niin taitamatonta apumiestä eikä niin ylipätevää jokapaikanhöylää, ei virkamiestä eikä yritysjohtajaa, jolla ei olisi kansalaisuutensa mukanaan tuomaa oikeutta olla vaan ja möllötellä.

Teidän, jotka vielä olette palkkatöissä, niin kauan kuin teitä vielä on, teidän tulee yhdistää voimanne ja vaatia oikeuksianne. Rohkeimmat, näyttäkää mallia. Jääkää kotiin ja ilmoittakaa entiselle palkanmaksajallenne, että nyt saa riittää. Sinä olet nyt lomalla. Palkatkoot puolen miljoonan työnhakijoiden joukosta jonkun muun raatamaan sinun sijallasi. Sinulla on tupakan sätkä käärittävänä, päiväunet kesken ja ulkona paistaa aurinko. Sinua ei nyt saa häiritä. Olet saanut tarpeeksesi raadannasta ja vaadit saada elää työmarkkinatuen viidelläsadalla kuussa.

Työttömiltä tietysti menee ensin suu mutruun: “Mutta minähän olen lomalla, en minä halua tehdä työtä.” Ei kannata pakottaa heitä. On parempi käyttää ovelampia houkuttimia työhön määräysten sijaan. Kokeillaan maksaa heille ainakin nelinkertaisesti se viisisatanen, johon he ovat tottuneet. Tarjotaan lomaetuja, eläke-etuja, palkallisia nuhalomia maanantaiksi ja perjantaiksi, jotta lasku työhön ja raadantaan sujuu pehmeämmin. Ehkä työsuhdeasunto tai -auto? Kouluttautumista työnantajan laskuun? Jos ei mikään muu auta, niin tarjotaan heille juuri vapaaksi riistäytyneitä kansalaisia ilmaisiksi pikku apureiksi, mistä toiminnasta veronmaksajat avustavat avokätisesti, työnantajaa, ja joilla rahoilla voidaan palkkatyöläisille taata ylimääräistä vapaa-ajan toimintaa. Kaiken tämän luulisi saavan työttömät edes harkitsemaan lomailustaan luopumista. Kannattaa varmaan ainakin yrittää. Ei kannata tyytyä vain hiljaa kadehtimaan parempiossaisia, työttömiä. Vaihtakaa paikkaa heidän kanssaan.

Kun nyt tällaista ehdotan, kai minun on itse oltava valmis uhraukseen. Tarjotkaa vaan niitä vapautuneita paikkoja minulle, niin katsotaan. Oikeastaan voin myös tarjota jollekin uudelle työmarkkinatukelaiselle risusavottaa ja halonhakkuuta kotonani, ilmaiseksi tietysti, sillä aikaa kun minä raadan heidän entisessä toimistossaan jollain vaivaisella kolmella tonnilla kuussa.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s