Eettinen orja

Työttömältä edellytetään vastuullisuutta muita kansalaisia kohtaan. Kun häntä pakotetaan orjatyöhön tai kun hän valitsee itselleen vapaaehtoistyötä, hän ei saa ilmaistyötään tekemällä vaarantaa kenenkään palkansaajan tai yrittäjän tuloja. Työtön voi menetää työttömyystukensa, jos hänen katsotaan vääristävän markkinoita tekemällä työtä ilmaiseksi.

Yritykset sen sijaan saavat vapaasti ja rankaisematta vaarantaa kenen tahansa palkansaajan tulot sulkemalla toimipaikkoja tai siirtämällä niitä ulkomaille.

Miksi odotamme tulottomilta työttömiltä suurempaa eettisyyttä ja lähimmäisten huomioon ottamista kuin niiltä, joilla olisi siihen paremmin varaa? Jos työtön yrittää luoda itselleen uraa vaikka sitten ilmaiseksi, tässä sairaassa maassa, häntä rangaistaan. Jos yritys ottaa hänet orjaksi, seuraus voi olla, että orja menettää työttömyystukensa, mutta yritys tuskin saa mitään seuraamuksia.

Miksi työttömältä odotetaan niin paljon enemmän kuin varakkaammalta väestönosalta?

Advertisements

7 thoughts on “Eettinen orja

  • En oikein pidä facebook-ilmiöstä. Samalla tavalla kammoksun sitä, että kustantaminen ja kirjanmyynti on kasaantumassa yksiin käsiin – tiedätte varmaan, minne – ja digimuodossa. Kaikenlainen silmälläpito ja lokeroiminen helpottuu, kun kansalainen tarjoaa itsestään yhä yksityiskohtaisempia tietoja yhä useammalle foorumille edelleen myytäviksi ja muuten käytettäviksi. Tajuan kyllä, että facebookia vieroksuvana elän yhdenlaisen maailman reuna-alueella, jopa sen ulkopuolella.

   Mietin kyllä asiaa. Kiitos ideasta.

 1. Meillä työttömillä ei ole uran myötä ansaittua arvovaltaa ja näinollen olemme saavuttaneet yhteiskunnallisen aseman, jossa kaikki on meidän vika. Tulee mieleen naisten asema 1900-luvun alussa, jolloin ei äänioikeutta ollut. Yhteisöt tarvitsevat aina jonkun, jota syyttää epäonnistumisesta ja nykyaikana kun orjat on vapautettu ja naisten asema on näennäisesti yhtäläinen miesten kanssa, jäljelle jää kelvottomat lusmut, jotka eivät edes töitä onnistu itselleen saamaan.

  • Palkkatyötä tai omaa työtä meillä ei ehkä ole, mutta meillä on vapaata aikaa. Päivässä on vain rajallinen määrä tunteja, mutta ne voi käyttää niin monella tavalla hyödyllisesti. Itse olen parin viime vuoden ajan kuunnellut lähes päivittäin tunteja informatiivisia videoita taloudesta, politiikasta, historiasta, henkisistä asioista, terveydestä, luonnon suojelusta, käsitöistä, psykologiasta, keksinnöistä. Materiaalia on niin valtavasti, että sattuman varaan jää, mitä tulee katsoneeksi. Sattuman ajamanakin olen mielestäni oppinut paljon ennen itselleni uutta. Moni ensin havahduttanut idea on sitten osoittautunutkin harhautukseksi. On opittava seulomaan ne jyvät. Netti on mahtava voimavara, nyt kun meillä vielä se on. Käytetään sitä hyvään. Kehitellään päämääriä, ja keinoja päästä sinne. On yksi asia osoittaa epäkohdat. Se lienee tärkeää, mutta ehkä vielä vaikeampaa, ja tärkeämpää, on luoda mielikuva itselleen siitä, millaisessa maailmassa haluaisi elää, ja puhua siitä. Olla positiivinen. Nähdä vaikeudet haasteina ja mahdollisuuksina.

   Työttömiä käytetään kansan jakamiseen meitä syyllistämällä. Palkkojen madaltamiseen. Yritysten sijoittajien rikastumiseen. Kansan tekemiseen valtiosta riippuvaiseksi.

   • Ajatuksesi on kuin miulla. Mutta sanoin mieti sitä facebookkiin jos tekisit “Reilu Suomi” osion ja voisit pitää yllä myös tätä Englanniksi ! Miksi ! AIvan! Kun ei tästä saa rahaa ja vie aikaa paljon kuten miunkin monet kirjoitukset mutta silloin olin töissä ja nyt en :-/

    Kaikki nämä touhut ovat työttömiä kohtaan vain pelkkää hyväksikäyttöä täysin jotta voidaan kuten sanoit palkkojen alentamista varten.

    • Blogin tilastoista huomaan, että aika suuri osa kävijöistä on tullut facebookin linkkien kautta. En ole sellainen koko ajan netissä istuva. Tai no, olen, mutta en jaksaisi päivystää facebookissa. Käyn täällä rääkäisemässä, kun jotain sanottavaa pullahtaa mieleen. En ole keskustelija, vaan ajatusteni esittelijä. En siis pystyisi toimimaan kovin hyvin kunnanvaltuutettuna tai muussa sellaisessa tehtävässä, joka vaatii jatkuvaa keskustelua. Kullekin on paikkansa. Minusta minun paikkani on taustalla huutelemassa.

     Mitä englanniksi kirjoittamiseen tulee, kyllä sitäkin voisin tehdä. Voisin myös kääntää toisille pieniä pätkiä heidän tekstejään englanniksi, jos joku pyytää, ja jos heidän kirjoituksensa on harmoniassa omieni kanssa. Englantini ei tosin ole täydellistä. Joku sanoikin, että minun pitäisi ‘melkein aina’ vaihtaa ‘a’ sanaksi ‘the’ ja päinvastoin, ja aika usein jättää molemmat pois, tai laittaa toinen niistä silloin, kun itsestä tuntuu, ettei partikkelia tarvita. Ei se ymmärrettävyyttä aina häiritse. Ei aina. Muistan kyllä ainakin yhden kerran, kun puheessani käytin ‘the’ ‘a’:n sijaan, ja se sai aikaan pahan väärinkäsityksen. Siitä voisin joskus kirjoittaa pikku novellin. Suomeksi tietysti.

    • Eihän minulla ole yksinoikeutta termiin Reilu Suomi. Olisi mainiota, jos joku, mielellään joku samoin ajatteleva, perustaisi facebookiin sen nimisen osion. Minä en käytä facebookia.

     Olisi upeaa, jos muodostuisi laajempia, eri tavoin toimivia ryhmiä, joilla olisi yhteisenä päämääränä juuri tämä: reilumpi Suomi. Monimuotoisuus ja yhteistoiminta. Vapaus ja vapaaehtoinen organisoituminen. Rehellisyys ja avoimuus. Yhteisen hyvän huomioon ottaminen. Näitä toivoisin yhä lisää keskuuteemme.

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s