Tienataan

Tuli määräys ilmoittautua infotilaisuuteen, jossa keittiösaneerauksia tekevänsä sanova firma etsii remonttihenkilöitä ja myynti-ihmisiä usealle paikkakunnalle eri puolille maata. Ei, ei haittaa, ettet tiedä mitään puutöistä etkä keittiöistä etkä oikein osaa puhuakaan. Sinut koulutetaan.

Siis ihanko totta? Napsitaan kortistosta hintelöitä vanhenevia naisenkuikeloita ja leivotaan heistä remonttiriittoja ja myyntitykkejä? Ihan hyvän hyvyyttään? Ja palkkauskin on ‘erittäin kannustava’. Mitenkähän tämä oikeasti on? Suomentaisinkohan:

‘Me koulutamme sinut’ = Saamme jokaisesta orjatyöpäivästäsi teiltä veronmaksajilta kymmenen euroa plus koulutuskorvauksen, joka onkin sitten jo isompi summa. Tämä ‘kouluttaminen’ on itse asiassa firmamme päätoiminto. Keittiöitä emme vielä ole saaneet remontoitua yhtään kappaletta. Älä kerro kenellekään.

‘Kannustava palkkaus’ =  yhdeksän euroa päivässä plus karenssikeppi ja lupaus, ettei sinua ehkä teloiteta, jos ‘hyödyttömiä syöjiä’ aletaan vähentää.

Eipä ihme, että työkkärin virkailija oli jättänyt viestistään nimensä pois. Minua puhuteltiin imperatiivissa, enkä löytänyt pienestä präntistä mainintaa, että haku oli vapaaehtoista. No, kaipa se sitä kuitenkin oli. Vaikka voisihan se olla vaihtelun vuoksi mielenkiintoista. Menisin sinne tallennuslaitteen ja muistiinpanovälineiden kanssa ja laatisin kokemuksestani tarinan. Jotenkin en kuitenkaan lämpene koko ajatukselle.

Ehkä kyseessä on jokin ‘koulutus’ muutaman päivän tai viikon ajan (erittäin tuottoisaa firmalle), minkä jälkeen minun odotettaisiin ryhtyvän puhelinmyyjäksi tai remontoijaksi provisiopalkalla tai ‘yrittäjänä’. Kun se sitten kaatuisi mahdottomuuteensa (jos niitä keittiöremontteja tosiaan tuosta vaan löytyisi ammattitaidottomille ja heidän avullaan, tuokin firma tekisi niitä remontteja, eikä tienaisi työttömien ‘kouluttamisella’), seuraisi karenssi. Tai jopa tukien evääminen, koska olisin nyt sitten taas ‘yrittäjä’.

Tämä on sitä Agendaa käytännössä. Tietyt verkostoon kuuluvat yritykset tekevät rahaa työttömillä ja urakoilla virkamiesten avulla. Yhden hengen yritykset eivät voi kilpailla tällaisten kanssa. Olemmeko luisumassa tilanteeseen, jossa virkamiehet, joita me emme valinneet, ostavat meille ‘palveluja’ yksityisiltä firmoilta ja me vielä maksamme niin virkamiesten palkan kuin noiden firmojen tukiaisetkin, omien työttömyystukiemme ohessa? Tai jos emme halua lukea työtä etsiviä ihmisiä veronmaksajiin, puhutaan sitten vain, että ne vielä työssä olijat maksavat kaiken tämän.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s