Kolme näkökulmaa

Jos havahtuu huomaamaan, että kotimaata ollaan viemässä kieroudella ja väkisin systeemiin, jota hallitsee valhe, ahneus ja vallanhimo, reagoi ehkä jollain näistä tavoista:

1. Yrittää olla mahdollisimman väritön, tottelevainen ja mauton, jotta ei kiinnittäisi kenenkään huomiota.

2. Miettiä, miten pääsisi itsekin orjuuttajaksi ja hyötymään muista.

3. Koettaa herätellä muitakin nukkuvia ja yhdessä luoda parempaa maailmaa kaikille.

Ensimmäinen reagointitapa johtaa yltiötottelevaisuuteen ja kyyristelyyn tyrannian edessä. Se johtaa orjuuteen, omista periaatteista luopumiseen, mukautumiseen vahvimman valtaan. Heidän mielestään voittaja on se, joka selviytyy hengissä pisimpään. He ovat niitä, jotka seisovat ja katsovat, kun naapuria viedään uudelleenkoulutettavaksi tai pahempaa. He ovat niitä hyviä ihmisiä, jotka mahdollistavat pahan – olemalla tekemättä mitään.

Toiseen kategoriaan kuuluvat narsistit ja psykopaatit. Heillä ei ole moraalia ollut ennenkään ja he ovat aina pyrkineet valtaan. He perustavat orjapajoja, valvontalaitetehtaita, yksityisiä turvamiesfirmoja, perintäfirmoja, ja muita yrityksiä, jotka hyötyvät systeemistä, ja pyrkivät töihin organisaatioihin, joissa valta on. He myyvät maansa ja äitinsä ja laskevat menestyksensä rahana.

Kolmas ryhmä ehkä haluaisi olla rauhassa omissa oloissaan, ja heilläkin voi olla kiusaus hyötyä tilanteesta, mutta he tajuavat, että joutuvat itsekin elämään maailmassa, jota itsekin auttavat rakentamaan. Siksi he pyrkivät pitämään ohjenuoranaan totuuden, oikeudenmukaisuuden ja lähimmäisenrakkauden.

Lienee muitakin ihmisryhmiä. Yksi on sokeiden joukko. Itsekin kuuluin siihen vielä pari vuotta sitten. Heidän mielestään puhe kommunistisesta maailmanjärjestyksestä ja ekotyranniasta ja salaliitosta on naurettavaa; “Eihän kukaan normaali ihminen sellaista tekisi.” “Miksi kukaan haluaisi tehdä sellaista?” Niin. Miksi?

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s