Työttömyyden hinta

Työtön saa noin 6800 euroa nettona vuodessa ja työssäkäyviä on noin 2 420 000. (http://www.findikaattori.fi/fi/41 ) Myös eläkeläiset ja työttömät maksavat veroa, joten hilataan tuota veronmaksajien lukua ylöspäin kolmeen miljoonaan. Oikea luku on paljon suurempi, mutta käytetään nyt tuota. Työttömiä on puoli miljoonaa. Kerrotaan siis 6800 puolella miljoonalla ja jaetaan sitten kolmella. Tulos on hiukan yli tonni vuodessa koko puolen miljoonan työttömän työnhakijan kansanryhmästä maksettavaa kullekin veronmaksajalle, itse työttömille mukaanluettuna. Tämä on keskiarvo; monet maksavat vähemmän, jotkut enemmän.

Oikeastihan veronmaksajia on vielä suurempi joukko, mukaanluettuna yritykset, joten kutakin kohden maksettava summa jää vielä pienemmäksi. Kyllähän tuo raha olisi mukavampi kunkin omassa kukkarossa, mutta työssäkäyvälle se on keskimäärin vain alle satanen kuussa. Veronmaksajille tämä ei siis ole yhtä valtava ongelma kuin työttömille, jotka joutuvat elämään viidelläsadalla kuussa. Tuotakin tukea nakerrettiin pari vuotta sitten 524 eurosta 522 euroon, ja nyt se on 519 euroa/4 vko.

Työttömyys on iso ongelma, mutta ajatellaan sitäkin edes suunnilleen oikeissa mittasuhteissa. Jokainen, joka lopettaa syöpätikkujen käryyttämisen, pitää elossa yhden tai useamman työttömän, itsensä lisäksi. Moni tilaa turhia aivopesumedian lehtiä tuolla summalla – siitäkin säästyisi rahaa ja oma ajattelu avartuisi. Alkoholiin saattaa joiltakin kulua tuon verran, ja raitistuminen auttaisi itseä ja muita. Sadantuhannen hyvävelituki rikkaalle yrittäjälle maksaisi sen tuensaajan osuuden sadalle työttömälle. Turhien tukien poistaminen tosiaan auttaisi Suomen taloutta, köyhien perustukien nakertaminen vain kurjistaa maata.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s