Vapaatyö

Kuinkahan moni työttömistä työnhakijoista haluaisi sellaista järjestelmää, että työttömyystukien sijaan voisi ihan laillisesti ja luvan kanssa työskennellä vapaasti, ilman verokarhun, pakkoeläkemaksujen tai karenssien pelkoa. Kokeiluun voisi ryhtyä tietyksi ajaksi, aluksi vaikka kolmeksi kuukaudeksi, puoleksi vuodeksi, tai vuodeksi. TE-toimiston kanssa allekirjoitettava sopimus kuuluisi jotenkin näin:

Vaihdan ___ kuukaudeksi alkaen __.__.2017 työmarkkinatuen oikeuteen tehdä vapaasti työtä ilman verotusta, ilman pakkoliittymistä yrittäjäeläkekassaan, ilman pakkovakuutuksia ja ilman mitään muutakaan byrokratiaa tai valvontaa. Tarjoan palvelujani valitsemallani tavalla ja hinnoittelen palveluni vapaasti, päätän työajastani vapaasti, enkä raportoi tuon kokeiluajan toiminnastani millekään virastolle, vaan keskityn toimeentuloni hankkimiseen. Kokeilun päätyttyä TE-toimisto ja minä tapaamme ja arvioimme kokeilun tuloksia. Kokeilua voidaan yhteisestä päätöksestä sen jälkeen jatkaa, voin siirtyä yrittäjäksi, jolla on riippakivenä verotoimiston ennakkoarvioverot ja eläke- ja vakuutusfirmojen pakkomaksut, tai voin valita siirtymisen takaisin työmarkkinatuelle.

Mitäs sanotte? Ai että harmaan työn valkopesua? Paremminkin paluuta normaaliin, inhimilliseen yhteiskuntaan, jossa ihminen voi tienata toimeentulonsa ilman palloa jalassa ja puomeja rotkoreunaisella tiellä.

Puolenkin vuoden työn jälkeen kansalainen ei enää olisi pitkäaikaistyötön. Hän voisi työnsä ohessa myös opiskella, käydä lyhyitä kursseja ja tehdä vapaaehtoistakin työtä. Tämä voisi tuoda Suomen työmarkkinoille matalapalkkaisten erittäin motivoituneiden työntekijöiden porukoita. Olisi se kuitenkin parempi vaihtoehto kuin nykyinen orjatyömalli.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s