Ai ‘Osallistava’?

Valtava työpaikkojen ja yrittämisen edellytysten puute ei näytä poliitikkojen mielestä olevan se ongelma. Ongelma on yksittäinen kansalainen, joka syyllistyy työttömyyteen – kaikki viisisataatuhatta meitä.

Vai että työnhakijoiden osaamista kehitetään ‘osallistamalla’ heitä? (Huomaatko tuon sanamuodon; ‘osallistaminen’ on asia, jota joku tekee jollekin objektille.) Ihan varmaan tikusta asiaa tekeminen ja peukaloiden valvottu pyörittäminen kehittää työtaitoja niin vallan älyttömästi. ‘Osallistaminen’ perustuisi luottamukseen? Ihanko totta? Silti sen valvontaan järjestettäisiin ‘seurantajärjestelmä’. Minäkin, pitkäaikaiseen työttömyyteen syyllistynyt ‘hankalasti työllistettävä’ listasin kolme vapaaehtoista, oikeasti vapaaehtoista, puuhaa, jota jo teen kotoa käsin. Se ei kuulemma kuitenkaan ‘osallistumiseksi’ riitä. Vapaaehtoinen työ ei riitä korvaamaan yhteiskunnalle sitä, että yhteiskunta maksaa minulle korvausta siitä, että palkkatyötä ei ole. Ei, sen lisäksi pitää olla valvottavana ja nöyryytettävänä – koska eihän työttömän sanomisiin voi luottaa. Virkailijan valheet taas kuuluvat heidän työkuvansa asiakaspalvelutekniikoihin, oletan.

Kunnat suostuvat orjuuttamaan asukkaitaan, koska valtion hiilapäät kiristävät kuntia rahalla. On kohtuutonta maksattaa köyhällä kunnalla 6000 euroa vuodessa per työttömyyden uhri, ja vielä kohtuuttomampaa on se, että työtöntä rangaistaan työttömyyden lisäksi vielä pakkotyöllä.

Kohta varmaan leikataan työttömyysturvakin pois, koska palkaton pakkotyökin toki on työtä, eikä sitä tehdessään ‘ole työmarkkinoiden käytettävissä’.

Yrittäisivät nyt edes päättää, onko työttömyys heidän mielestään vamma vai rikos vai korvausta vaativa onnettomuus. Ja puhuisivat käsityksistään rehellisesti.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s