Orjakauppaa

Joku tienaa sillä, että joku toinen pakotetaan ruokarahansa katkaisun uhalla palkattomaan pakkotyöhön. Mitä tämä on suomeksi? Se on orjakauppaa. Orjalla on omistajansa. Orjan tarkoitus on toimia omistajansa taloudelliseksi hyödyksi koko käyttöikänsä ajan.

Mietitäänpäs. Miten tämä nyt oikein menee? Kuvitellaan, että jokainen suomalainen on Suomen Valtio Oy:n omistama tuotantokoneiston osanen. Tehdas seisoo suurelta osin joutilaana, koska tilauksia ei tule riittävästi. On siis ongelma: mitä tehdä näille koneiston osasille, miten saada ne tuottamaan omistajalleen jotain. Keksitään näppärältä tuntuva juoni; pysäytetyt koneet vuokrataan alihankkijoille, Kunta Oy:n moniosastoiselle yhtiölle.

Nyt Kunta Oy:n osastoilla kautta maan on käsissään vuokrattua koneistoa, josta se maksaa koneen seisonta-ajan pituudesta riippuen jopa 500 euroa kuussa per koneen osa. Sille pitäisi nyt löytää jotain käyttöä. Varsinaista tuotantokäyttöä Kunta Oy:llä ei ole hankkimilleen koneille juuri nyt. Niitä koskeva sopimus Suomi Oy:n kanssa on epätavallinen. Se velvoittaa Kunta Oy:n maksamaan Suomi Oy:lle laitteista vuokraa siihen asti, kunnes uusi omistaja löytää niille jotain käyttöä. Silloin Suomi Oy alkaa taas maksaa tuotantokustannukset ja Kunta Oy:lle jää ilmaisen laitteiston vapaa käyttö.

Kunta Oy:n johtajiston ei kannata kovin paljon pohtia näiden toimenpiteiden tarkoituksia. Jos se kieltäytyisi ottamasta ylijäämälaitteistoa huostaansa, tai jos se kieltäytyisi maksamasta vaadittua vuokraa noista sille tuputetuista koneista, Suomi Oy voisi junailla Kunta Oy:n sulauttamisen johonkin isompaan Kunta-yhtiöön, ja siinä rytäkässä pullikoineen kunnan johtajistokin voisi löytää itsensä ylimäärääräisten tuotantolaitteiden sekavasta kokoelmasta. Joka tapauksessa tämähän on vain väliaikainen outo projekti – vuokranmaksua kestää vain hetken, ja sen jälkeen Kunta Oy:lle jää vielä osittain hyvinkin toimiva koneisto vapaasti käytettäväksi. He vielä tienaavat sillä.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s