Työttömänä Ausseissa

Vertailin hiukan työttömyyskorvauksia Suomessa ja Australiassa, josta monet puhuvat unelmiensa maana, jossa kaikki on paremmin. Tällaisia eroja huomasin.

Australiassa yksin asuvan työttömyyskorvaus (Newstart Allowance) on AU$1056 joka neljäs viikko, eli $264 viikossa (noin 190 euroa viikossa). Se on vuodessa $13728. Australiassa saa tienata $18000 vuodessa, ennen kuin siitä aletaan periä veroa. $1056 on noin 765 euroa per neljä viikkoa – verottomana käteen.

Suomessa sinkku työtön saa noin 650 joka neljäs viikko (työmarkkinatuki). Se on vuodessa 8450 euroa. Siitä peritään 20% vero. Käteen jää siis 522 euroa per neljä viikkoa, 130 euroa viikossa.

Australiassa saa siis 60 euroa viikossa enemmän käteen kuin Suomessa.
Australiassa työttömyystukea saadakseen täytyy olla maan kansalainen tai asua ensin maassa vähintään kaksi vuotta.

Entä orjuus?

En nyt löytänyt virallista infoa, mutta eräs paikallinen kertoo omista muutamasta työttömyysvuodestaan ennen eläkkeelle siirtymistään. Hänen mukaansa työttömällä oli ainakin silloin kolme vaihtoehtoa. Hän joko haki vähintään viittä työpaikkaa viikossa (vai oliko se kahdessa viikossa) ja esitti työvoimatoimistoon tositteet haustaan. Toinen vaihtoehto oli ‘vapaaehtoistyötä’ vähintään 20 tuntia viikossa jossakin yhdistyksessä tai järjestössä. Kolmas vaihtoehto oli sikäläiset orjapajat puuhasteluineen, yhdyskuntapalveluineen – work for the dole.

Suomessa tilanne näyttää muuttuneen entistä sekavammaksi tämän vuoden alusta. Toisaalta on työnhakijoita, joiden sallitaan keskittyä työnhakuun, toisaalta taas työkykyisiä ja -haluisia ihmisiä pakotetaan orjatyöhön tuhlaamaan aikaansa ja energiaansa ja henkisesti luhistumaan. Suomessa orjuus on vähimmillään neljä tuntia viikossa. Omaehtoista vapaaehtoistyötä ei kummassakaan maassa lasketa ‘aktivoitumiseksi’ eikä tukensa eteen riittäväksi työntekemiseksi. Tärkeää molempien maiden kansojen ‘edustajien’ ja virkamiesten mielestä on työttömien olla valvottuna. Jos tuosta toiminnasta tulee hyötyä, se on bonusta. Hyötyä voi orjapaja, orjuuttava virkamies bonusten ja palkankorotusten ja uransa edistämisen muodossa, tai mahdollisesti joissain tapauksissa orja itse, jos kaikkea todennäköisyyttä vastaan hän saakin orjuuden kautta työpaikan.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s