Rikostoverit

Suomessa voi joutua palkattomaan työhön, ‘yhdyskuntapalveluun’, jos on tehnyt vakavaksi katsotun rikoksen, esimerkiksi ajanut autoa humalassa tai pahoinpidellyt jonkun törkeästi. Langetettua vankilatuomiota voi joissain tapauksissa lyhentää suostumalla yhdyskuntapalveluun. Rangaistusaika lyhenee, koska palkaton työ katsotaan kai vankeutta rankemmaksi rangaistukseksi.

‘Yhdyskuntaa palvelevaan’ ilmaistyöhön voidaan tuomita myös rangaistukseksi työttömyydestä. Työttömän rangaistus on muiden rikollisten rangaistusta kovempi, sillä se on pakkotyötä, orjuutta, ei vapaaehtoinen keino lyhentää vankilatuomiotaan.

Tietty osa nyky-Suomen valtaapitäviä haluaa siis nähdä työttömyyden suurena rikoksena. Rankaisukiimassaan he kuitenkin unohtavat muut syylliset tahot. Työtön on työtön siksikin, että kunta ei ole tarjonnut hänelle töitä vaikkapa siellä samaisella vanhainkodilla, jonne työttömyyteen syyllistynyt ryökäle nyt määrätään työntelemään pyörätuoleja työttömyyskorvauksensa menettämisen uhalla. Ja työvoimatoimistolla tietysti on tiedossaan sopivia työpaikkoja, eihän ‘työllistämisasiantuntija’ muuten vaatisi työttömälle rangaistusta uppiniskaisesta työttömyydestään. Työvoimavirkailija kuitenkin kieltäytyy tarjoamasta noita tiedossaan olevia töitä. Silti kuntaa eikä kunnan virkailijoita rangaista.

Onhan kunnilla tosin muutaman vuoden ollut sakkomaksu pitkäaikaiseen työttömyyteen syyllistyneistä kuntalaisista, mutta kunta saa sen anteeksi heti, kun tuomitsee työttömän orjatyöhön. Ja vanhainkodille jopa maksetaan pakkotyöllistämänsä työttömän siellä olosta. Näin rikostovereita palkitaan ja työttömyydestä kärsivää rangaistaan. Ikäänkuin työttömyys ei itsessään olisi riittävä rangaistus.

Advertisements

4 thoughts on “Rikostoverit

 1. Hei taas,
  Kiva seurata mitä taas kirjotat uutta ja mie jaan facessa minkä kerkeän siun juttuja ja myös blogissani jonka olet huomannut kuten tiedät.

  Onko ikävä Australiaan miehesi kanssa, kerran kävin 2002 kun kiersin maailmaa yksin ja olihan se eksotiikkaa ja aika meni nopeasti 3 viikkoa Sydneyssä ja Blue Mountain vuoristossa patikoiden sekä maastopyörän lainasin. Sydneyssä kävin ulkoilma altaassa joka päivä uimassa 1-2 km fiiliksen mukaan ja välillä muiden reppujätkien eri maailmasta yö elämässä myös käytiin. Sitten jatkoinkin Uuteen-Seelantiin matkaa jne…

  Terv. Ari

  • Onhan Australia hieno maa asua ja matkailla. Aika vähän loppujen lopuksi itse mannerta näin. Arki oli sielläkin arkea. Aurinko vaan paistaa pollotti päivästä toiseen, ja väliin tulvahti joki kellareihin ja joskus hirmumyrsky kaatoi puita ja repi talojen kattoja. Suomessa on ekstriimiä vain nämä talvipakkaset ja peilijäiset maantiet.

   Monet ovat kysyneet, onko ikävä Australiaan. Kumma kyllä siellä ollessa tuli ikävä Suomeen vasta kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Siksi otin ja palasin, olihan Suomessa ‘työvoimapula’ ja mitä kaikkea. Ja nyt ei ole ikävä minnekään. No, on ikävä Suomeen sellaisena kuin se voisi olla ja ehkä joskus olikin. Toivon, että voin jollain tavalla vielä auttaa korjaamaan tätä meidän upeaa, ainutlaatuista maatamme. Tällä hetkellä tuntuu kuin olisin lähinnä rasite Suomelle. Mutta se on vain tunne. En oikeasti ajattele sillä tavalla.

   Kiva, että jaat juttujani. Sinulla on blogissasi mielenkiintoinen kokoelma kirjoittajia ja kommentaattoreita, mielellään niitä lukee.

  • Niin. Jos joutuisinkin taas elämään tylsää palkkatyöläisen tai käsityöläisen elämää, ei minulla mitään kirjoitettavaa olisikaan. Kumpaahan sitä mieluummin olisi: luova vai rikas? Ehkä molempi parempi.

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s