Vastuunpakoilu

Työtön työnhakija pakotetaan ilmaistöihin, tai paremminkin pyörittelemään peukaloitaan palkkatyöläisten jaloissa, ilman, että siitä olisi hyötyä kenellekään. Työkkärin työntekijä siirtää vastuun sosiaalitoimiston työntekijälle, joka laatii orjasopimuksen. Hän lähettää työnhakijan vanhainkodille ja sanoo, että mitä ‘työtä’ siellä tehdään, on vanhainkodin johtajan vastuulla. Ja koko orjuutus on hänen mukaansa työkkärin vastuulla, sossu vain laatii tuon paperin.

Uhri lähtee orjaksi. Mitään järkevää tekemistä ei ole tarjolla, ja jos olisi, se pitäisi teettää palkallisena. Eihän (muka) ole tarkoitus nakertaa kenenkään palkkatyöpaikkoja. Orja koettaa saada aikansa kulumaan joutavassa seisoskelussa, työttömyystukensa katkaisun uhalla. Vanhukset katsovat ihmetellen ja kysyvät, miksei hän tee mitään. Miksei hän osaa mitään? Onko hän ‘harjoittelija’?

Uhri haluaa vaihtaa joutavanpäiväisen pakkopuuhastelun johonkin järkevään tekemiseen, ja ehdottaa, että käy kotona asuvien vanhusten luona siivoilemassa, jotta he voivat asua kotonaan pitempään. Vanhainkodin johtaja kehottaa ottamaan yhteyttä sosiaalitoimistoon, koska hänellä ei ole valtuuksia päättää edes siitä, kuka lähetetään orjaksi vanhainkodille, saati kuka auttaa vanhuksia kotiin. Orja kirjoittaa sosiaalitoimistoon. Sieltä tulee vastaus, että sijaisuuksista päättää vanhainkodin johtaja ja vapaaehtoistyöhön pääsee hyväntekeväisyysyhdistysten kautta. Niihin on orja jo ottanut yhteyttä, ilman tulosta; vanhukset suhtautuvat arvellen kyseiseen apuun, vaikka sitä olisi tarjolla ja sille olisi tarvettakin.

Siis miten pääsee auttamaan vanhuksia heidän kotonaan, jotta he välttävät laitokseen joutumisen mahdollisimman pitkään ja työtön välttää päättömän orjapuuhastelun? Onko edes tarkoitus auttaa vanhuksia, auttaa ihmisiä työllistymään, antaa kunkin käyttää työpanoksensa hyödyllisesti? Onko tarkoitus laitostuttaa vanhukset, nujertaa työttömät ja tehdä rahaa yksityisille firmoille ja virkamiehille molemmilla? Niin monet saavat nyky-Suomessa toimeentulonsa toisten köyhyydestä.

Advertisements

2 thoughts on “Vastuunpakoilu

 1. Hei taas,
  Joudutko nyt olemaan pakosta siellä nyt kerran viikossa vanhain kodissa
  ja kerros mitä teet jos toiset saa palkkaa vieressä.

  Tiedät miut ja laitan lisää löylyä kun kerrot.

  Ja mie uskallan olla nimelläni aina jonka tiedät.

  Yt. Ari vaan

  • Tähän olen koonnut juttujani siitä, miten minut kiristettiin työttömyystuen katkaisun uhalla allekirjoittamaan orjasopimuksen: https://reilusuomi.wordpress.com/category/orjuutus/ Jos kahlaat läpi tuon ikävän sanamoskan, joka virkailijoiden ja minun kesken suollettiin, huomaat, että ehdotustani vapaaehtoisesta vaatteiden korjausompelusta kotonani ei hyväksytty ‘riittäväksi’ työttömän työksi (työttömän kun pitää tehdä työtä saadakseen korvausta – työttömyydestä), vaikka arveltiin, että saatan voida tehdä sitä orjuuden ohella, ellei heidän työttömyydentakaamislautakuntansa päätä määritellä sitä yrittämiseksi. Kuka jaksaa tehdä ilmaista vapaaehtoistyötä orjatyön lisäksi? Aktiivisuuteni osoitukseksi ei riittänyt sekään, että neulon sukkia ja lapasia Romanian köyhimpien lasten joululahjapaketteihin, eikä se, että käännän yhteiskunnallisesti merkittäviä youtube-videoita suomeksi. Noitakin ‘saisi’ tehdä, mutta tärkeintä oli orjuuttaa minut tekemään hyödytöntä ei-työtä, eli olemaan kuin ennen jalkapuussa, jotta kuntalaiset saavat tulla kyselemään (varsin hyvin vastauksen tietäen), olenko ‘harjoittelija’. Pieni, vanhojen asukkaiden kunta. Vanhusten avustajista on pulaa. Miksei minua järjestetä parille vanhukselle kotiavuksi? Olen suunnitellut sitä tänne muutosta asti, mutta se ei tunnu onnistuvan yksityisesti. Ja vaikka onnistuisin järjestämään itseni kahdenkeskisillä sopimuksilla kotiavuksi, tuota vapaaehtoista työtäni ei hyväksyttäisi ‘riittävänä’, vaan sen lisäksi minut kiristettäisiin töllöteltäväksi kunnan ainoaan orjatyöpaikamahdollisuuteen: vanhainkodille. Jos aikaisemmin työpaikan löytäminen tästä kunnasta oli epätodennäköistä, nyt se on yhä mahdottomampaa. “Eikös hän ole se ‘kuntoutettava’ pitkäaikaistyötöln – ei me sellaisia palkata.” Eli ‘työllistymisen edistäminen’ ei todellakaan oikeasti ole orjuuttamisen motiivi.

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s