Kotiapua

Sen sijaan, että työttömiä työnhakijoita pakotetaan jonninjoutavaan turhaan puuhasteluun, heidän pitäisi antaa auttaa paria vanhusta pitempiaikaisesti. Vaikka työtön ei olisi kouluttautunut hoitajaksi, hän osaa kuitenkin siivoilla ja käydä kaupassa tai muuta sellaista, joka auttaisi vanhuksia. Enkä tarkoita sitä, että hän menisi jonkun lähihoitajan mukana ja olisi siivoilevinaan ne muutamat minuutit, jotka hoitajan käyntiin kuluu. Ei, vaan pari pysyvää avustamissuhdetta, jotta voi kehittyä luottamusta ja jonkinlaista ystävyyttä. Ainakaan siitä ei olisi haittaa. Tietysti joku keksii sanoa, että työttömiin ei voi luottaa ja he varmaan kohtelisivat vanhuksia kaltoin. Just joo.

Toinen asia olisi se, että työtön tai muuten auttamishaluinen voisi käydä vanhusten luona ja jos siltä tuntuu, vanhus voisi maksaa kympin tai pari per käynti, mutta se ei olisi varsinainen työsuhde. Vähitellen, jos auttaja tulisi lähiseudulla tunnetuksi mukavana ja avuliaana avustajana, hän pystyisi ehkä jättäytymään sen työn varaan. Eihän viikossa tarvitsisi tienata kuin 130 euroa, kun jo olisi työmarkkinatukea paremmassa asemassa taloudellisestikin. Mutta tällaista kahdenkeskistä puuhaa halutaan paremminkin estää kuin tukea. Ja työtön ei voi aloittaa ‘oikeaa’ yritystä heti, koska se katkaisisi hänen työttömyystukensa, eikä kukaan elä ilman tuloja. Ei, työtön ei elä pelkällä työllä. Hänen vuokranantajansa vaativat rahaa, ei työn ilon nostattaman hymyn hehkua vuokralaisen naamalla. Ruokaa saa kaupasta vain rahalla. Polttoaine nousee bensapumpusta vain rahalla. Jos työttömälle sallittaisiin aikapankkiin työskentely, työllään voisi maksaa joitakin palveluita, mutta täysin ilman rahaa ei silti tule toimeen. Eikä työttömälle sallita aikapankkiin eikä osuuskuntaan työskentelyä, eikä satunnaisia ansioita, eikä mitään itsenäistä.

Miksi tuhlata työttömien työpanos ja samalla kiristää palkkaorjista viimeinenkin energianhippu? Onko tarkoitus tosiaan vain tuhota? Tuhota se hyvinvointi, joka meillä suomalaisilla vielä joku vuosikymmen sitten oli?

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s