Vihreellinen sähkölasku

Onko reilua, että sähkölasku vain kasvaa, vaikka vähentäisi sähkönkulutustaan? Siirtohinta nousee nousemistaan ja hinta kohoaa.

Lasku on ‘vihreellinen’. Pyritään saamaan ihmiset vähentämään sähkönkulutustaan, silti maksimoiden ulkomaisten sähköfirmojen voitot. Edellisessä asuinmaassani sähköfirmat tarjosivat asiakkaille aina senkin vaihtoehdon, että velotetaan pelkästään kulutuksesta. Hinta per kWh oli tietysti korkeahko, mutta sen pystyi pienentämään nollaan, jos ei käyttänyt sähköä lainkaan. Sama puhelinlaitoksella; oli se mahdollisuus, että ei ollut kuukausimaksuja, vaan pelkkä velotus per puhelu, korkealla hinnalla tosin, mutta laskun voi saada nollille, jos ei muuta kuin vastaili puhelimeensa.

Mitä sähkön ‘siirto’ edes tarkoittaa ja miten se eroaa sähkön kulutuksesta? Tätähän voisi laajentaa kaikille aloille. Ruokakaupoissa voisi olla ovella myymälämaksu. Sairaalassa voisi olla sairaalan ylläpitomaksu. Takseissa on jo perusmaksu, vaikka menisit vain korttelin päähän. Vesimaksuhan monella jo onkin (alati kasvava) könttäsumma, käytit vettä tai et. Yle maksatetaan köyhienkin tuloista pakkoverolla, vaikka kukapa ylenantoa edes kuuntelee enää. Kouluissa voisi olla lukukausimaksu, joka kattaa koulun remontoinnin, opettajien palkkauksen, rakennusten lämmityksen ja muun ylläpidon. Junan kiskurihintoihin voisi lisätä kiinteän raidemaksun. Oikeastaan näitä kaikkia maksuja voitaisiin periä suoraan ihmisten työttömyystuista ja eläkkeistä ja opintotuista, jotta ne varmasti tulisivat maksetuiksi ja kansalaisille varmistettaisiin laadukkaat hyvinvointipalvelut.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s