Orjan havaintoja

Orjuutuksen näin lähetessä ensimmäisen vaiheensa loppua, haluan jakaa pari ajatustani sen tuloksista.

Myönteistäkin löytyy. Onnekseni asun paikkakunnalla, jossa ihmiset ovat epätavallisen huumorintajuisia ja hyväntahtoisia. Orjuuttani ei järjestänyt joku orjuuttamiseen erikoistunut orjilla tienaava puuhamaa, jossa työttömiä kohdellaan rikollisina tai vammaisina. Puuhastelin tavallisten palkkaorjien ja normikansalaisten joukossa, tai pyörin heidän jaloissaan, oikeastaan, ilman järkevää roolia. Olen tavannut lukuisia mukavia kuntalaisia. Tietysti sama olisi tapahtunut, vaikka minulle olisi maksettu palkkaakin, ja annettu jotain hyödyllistä tekemistä palkkaani vastaan…

Kielteisiä puolia on enemmän. En muista, milloin olisi aika kulkenut yhtä matelemalla kuin nuo tunnit orjuudessa. Jos saisinkin jotenkin ajan kulumaan yhtä hitaasti viikon muinakin päivinä, saisin niin paljon enemmän aikaan remontoinnissa, pihatöissä ja muussa, mitä teen. Mutta nuo viikon muut päivät ovat liitäneet kuin siivillä ja orjapäivä on ollut pallona jalassa, kuten lienee tarkoituskin. Sieltä palattua on mennyt päivä tai pari siitä toipumiseen, ja loppuviikko seuraavan orjapäivän lähenemisen painaessa raskaana niskassa.

Muutama mielenkiintoinen reaktio on tullut. Vierailulla kävi eräs kylän Tärkeä Akateeminen Henkilö, joka kiinnitti terävän katseensa minuun, luultavasti ihmetellen, mikä roolini on. Hän ehkä kysäisi asiasta paikalla olleilta henkilökunnan jäseniltä, ja luultavasti sai jonkinlaisen vastauksen, koska hän kävi kimppuuni seuraavin sanoin, kun oli lähtemässä ja minä satuin kävelemään hänen ohitseen: “Oletko sinä harjoittelija?” Hänen ilmeensä kertoi rivien välissä: “Minä tiedän, mikä sinä olet! Älä yritäkään näytellä, että olet normaali ihminen. Tiedän, että olet Työtön, ja täällä pakkotyössä kuntoutettavana. Nolaanpa sinut kysymykselläni ja puhun niin kuuluvasti, että kaikki kuulevat. Olen kasvatustieteiden maisteri ja minulla on mielipide.” Mitähän hän olisi vastannut, jos sen sijaan minä olisin ohi mennessäni huikannut hänelle: “Oletko sinä alkoholikuntoutuja?”

Orjapaikan johtaja, jolla ei mielestään ollut mitään auktoriteettia päättää, ottaako hänen johtamansa laitos orjia vai ei, sinnikkäästi kutsui minua ‘TE-keskuksen naiseksi, joka käy meillä maanantaisin’. Noille kahdelle ihmiselle minun orjuuteni oli negatiivisesti leimaava, heidän oman asenteensa takia, ei mikään positiivinen askel kohti työllistymistä avoimiin työpaikkoihin, joita ei ole. Tämä nykyhallinnon jalkapuusysteemi ei ole luonut tällekään kylälle yhtään uutta työpaikkaa, ei parantanut työkykyjäni, mutta on auttanut leimaamaan minut kunnan työttömyystilanteen osasyylliseksi ja luultavasti jotenkin vammaiseksi, koska kerran ‘kuntoutetaan’. Kukaan ei ole vielä suostunut kertomaan, mistä minua ‘kuntoutetaan’. Monet työnhakijat kertovat tekevänsä työtä orjina vuodesta toiseen samassa organisaatiossa, ja samaan aikaan saatetaan palkata ihmisiä oikeisiin töihin. Orjaa ei palkata, koska hänhän on orja. Miksi maksaa palkkaa, jos hän on jo alistunut työskentelemään ilmankin?

Advertisements

4 thoughts on “Orjan havaintoja

 1. Kuinka moni palstan lukioista on tietoisia miten ilmaisia työorjiä käytetään nostamaan palkkaorjien tuotantopalkkiota. Itse en tiennyt ennen kuin opin sen kovemman kautta erään ikkunatehtaan rekrykurssilla. Tein ilmaista työtä ja aloin ihmettelemään, kun vakkarit alkoivat ns. vihjailemaan, että tarttis tehdä nopeemmin töitä, koko ajan nopeemmin vaan. Kun kyseenalaistin asian, en saanut vastausta vaan raivoa. Olen ennen ollut alalla, jossa ei ollut ns. tuotantopalkkiota.

  • Minäkään en ole kuullut tuosta. Onpa röyhkeää. Ja jotenkin vaan moni suostuu osallistumaan itseään heikommassa olevien yhä pahenevaan kiusaamiseen ja mielistelemään ‘ylempiään’. Toisinpäinhän se olisi hyvä olla; autetaan niitä, joilla menee huonommin kuin meillä, ja pidetään ruodussa ne, jotka hyötyvät meidän työstämme. Mutta emme uskalla. Pelkäämme menettävämme sen viimeisen oljenkortemme. Tämä taitaa olla sitä ‘evoluutiota’; niljakkaimmat matelijat ja teräväkyynärpäisimmät ja isonyrkkisimmät ja ruskeakielisimmät ‘menestyvät’, eli saavat pitää palkkansa ja etunsa ja pystyvät elämään ja lisääntymään.

 2. Minä teen orjatyössä vain omia hommia ja kehotan muitakin tekemään. Hyödynnän kuntalaisena kuntalaisten vuosikymmeniä sitten ostamia koneita ja laitteita vielä kun niitä on ja mitä minulla ei itsellä ole. Värkit hommaan itse omiin tarkoituksiin,i millekkään organisaatiolle tai yrityksille en tee ilmaiseksi yhtään mitään, saati 9 euron orjamaksulla. Kaveria ja naapuria kuitenkin voin auttaa, oli se kökkätyötä tai hetkellistä apua tämän omassa projektissa. Se ei ole minulta pois ja jossain vaiheessa se tulee takaisin.

  Muutaman kerran kun ohjaaja on sairastellut, olen joutunut käymään vaivaistalolla jossa työn orjat orjatöissä 9 euron korvauksella pussittaa Kiinassa valmistettuja ja Italian kautta Suomeen tuotua tavaraa kunnan kiinteistössä yksityiselle tuontiyritykselle. Viimeisenä pussiin lätkäistään asennusohje ja “Made in Finland” tarra. Härskiä hyväksikäyttöä ja entä ketä tässä kusetetaan… paitsi niitä 9 euron orjatyöläisiä, niin myös niitä yrittäjiä jotka vielä toimivat rehellisin pelisäännöin. Työntekijöitä jotka voisivat tätä normaalina palkkatyönä tehdä. Loppuviimeksi kusetuksen kohteeksi joutuu vielä kuluttaja, joka kaupassa kuvittelee ostavansa aitoa kotimaassa valmistettua tuotetta.

  Kaleeriorja jos lopetti soutamisen ja että soutaminen maistuisi, hänelle annettiin olantakaa ruoskaa. Nykyajan orjatyöläinen jos kieltäytyy palkattomasta 9 euron työstä, rangaistaan ruoskan sijasta karenssilla. Sen verran maailma on edistynyt.

  Osakeyhtiö Suomi on tehnyt kansainvälisiä sopimuksia, joita se rikkoo härskisti häpeämättä mennen tullen.

  Kansainvälisten (YK, ILO, OECD, ihmisoikeusjärjestöt jne.) määritelmien mukaan ORJUUS ON:

  1. TYÖTÄ, JOSTA EI VOI KIELTÄYTYÄ.
  2. TYÖTÄ, JOSTA EI SAA RIITTÄVÄÄ TOIMEENTULOA.
  3. TYÖTÄ, JOHON EI VOI VAIKUTTAA.
  4. TYÖTÄ, JOTA EI VOI VALITA.
  5. TYÖTÄ, JOHON JOUTUU PAKOTETTUNA.
  6. TYÖTÄ, JOSTA KIELTÄYTYMISESTÄ SEURAA RANGAISTUS.

  Tämän lisäksi ns. perustuslakivaliokunta kehtaa vedota kansainvälisiin sopimuksiin Paavo Väyrysen kansalaisaloitteen kohdalla, kun on kysymys kansanäänestyksestä raha ja euroalueesta eroamisesta. Edelleen on hyväksymättä kansalla haluavatko he olla valtiollisen Suomen tasavallan kansalaisia, vai haluavatko he olla orjina osakeyhtiö Suomessa.

  Koska Suomen tasavalta lakkasi olemasta 1994 valtio, sen tilalle ja ilman kansanäänestystä ja suostumusta osakeyhtiö Suomi katsoo voivansa rikkoa Suomen tasavallan perustuslakia mennen tullen, koska kaikki sen suhteen on enää vain pelkkää muodollista silmänlumetta ja suurta näytelmää. Tämä selittää myös sen miksi liike- ja lakimiehet ovat johtamassa osakeyhtiö Suomea. Valtiollisen Suomen tasavallan ja sen kohta entisten kansalaisten omistama yhteinen omaisuus siirretään häpeämättömästi osakeyhtiö Suomen omaisuudeksi ilman mitään korvauksia. Tuleva sote on siitä mainio esimerkki, kun kuntalaisten omaisuus siirtyy ilmaiseksi osakeyhtiö Suomen omistamalle Maakuntien tilakeskus osakeyhtiölle ja velat jää edelleen kuntalaisten maksettavaksi. Hallintarekisteri lain mentyä nyt viimein läpi, valtiollisen Suomen tasavallan härskisti hävitettyä omaisuutta voi nyt huoletta ostaa ja myydä sekä omistaa kuka tahansa rahamies, poliitikko, virkamies ja ulkomaalainen, koska omistajatiedot ja sen tuotto katoaa salaisuusverhon taakse.

  • Hyviä huomioita. Omassa asuinkunnassani on vain yksi paikka, jonne orjia on sijoitettu, vanhainkoti. Kun se tulevassa Sotessa luovutetaan pois, mitenkähän kauan menee, ennen kuin se suljetaan kannattamattomana, ja vanhukset siirretään kotikylästään maakunnan pääkaupunkiin? Ja jos entisellä kunnan laitoksella on velkaa, se jää kuntalaisten maksettavaksi. Kätevää, joidenkin näkökulmasta. Aiotaankohan koululaitoskin pian myydä? Tässäkin pienessä kunnassa rakennetaan parhaillaan uutta uljasta koulurakennusta. Se voisi sitten siirtyä yksityisen firman haltuun, ja velat jäisivät vanhenevan, köyhtyvän kunnan asukkaille. Muutama vuosi sitten sinulle olisi naurettu, jos olisit ennustanut, että kansalaisten yhteiselle omaisuudelle tehdään kohta näin. Myyvätkö he kohta meidätkin? Jos olemme Suomi Oy:lle vain työvoimaa, miksei meitä voisi myydä jollekin sijoittajalle ja saneerata heikoimmin tuottavat yksilöt pois, vaikka yksityisiin vankiloihin, työleireille tai mielisairaaloihin. Sillä tavalla kaikista olisi jotain hyötyä. Rahallista hyötyä röyhkeimmille ja ahneimmille.

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s