Työnhaun vaaroja

Kun ihmiseltä on viety toimeentulo ja hän elää työttömyystuen varassa, häntä uhkaa vaaroja monelta yllättävältä taholta. Jopa työnhaussa on taloudellisia riskejä. Jos erehdyt tiedustelemaan vaikkapa jostain työpaikasta, joka osoittautuukin vuokrafirman nollasoppariksi, tuo vuokrafirma voi ‘ilmiantaa’ yhteydenottosi työkkäriin ja sinulle läimäistään yli tonnin sakot, eli tukesi katkaistaan kahdeksi kuukaudeksi, koska olet ‘kieltäytynyt työstä’.

On kaikenlaisia firmoja, jotka ovat etsivinään henkilökohtaisia avustajia, mutta eivät anna tietoja tunneista ja tuntien jakautumisesta päiville. Kun sitten otat yhteyttä, osoittautuu, että joutuisit menemään pariksi tunniksi päivässä jonnekin neljänkymmenen kilometrin päähän, tai kauemmaksikin, eli polttoainekulujen ja matkaan kuluvan ajan jälkeen käteesi jäisi yhden tunnin palkka neljästä tunnista, eli noista töistä se kympin seteli. Viikossa tienaisit viisikymppisen, miinus verot, ja tietysti muistaisit olla joustava, eli olisit varalla jatkuvasti, jos vaikka avustettavasi haluaisikin sinun tulevan jonain päivänä iltapäivällä aamun sijaan, ja jonain päivänä sinua ei ehkä tarvittaisi, joten sen päivän kymppi jäisi tienaamatta.

Kun nyt sitten etsit jonkin paremmin kurjaan taloudelliseen tilanteeseesi sopivan työn, vaikka neljä tuntia kunakin kahtena tai kolmena päivänä viikossa, ja irtisanoudut mahdottomasta aikaisemmasta työstäsi, työkkäri luultavasti lyö sinulta työttömyystuen poikki kahdeksi kuukaudeksi, eli saat toista tonnin sakot rangaistukseksi siitä, että edes yritit työllistyä.

Jos sitten opit olemaan hakematta työtä, työkkäri jossain vaiheessa pakottaa sinut tekemään vaikkapa juuri tuollaista työtä ilmaisena pakkotyönä. Eli hukassa ollaan mitä vain yrittääkin. Miksei sitä voisi antaa ihmisten edes jotenkin päästä työn syrjästä kiinni ja nostaa itseään yhteiskunnan ahneuden aiheuttamasta suosta? Miksi pitää yllä työkkärien ja vuokrafirmojen palkollisten armeijaa, joiden pääasiallinen tehtävä on talloa takaisin suonsilmäkkeeseen sieltä ylös punnertavia työttömiä?

Oman työn tekeminen on sitten ihan oma lukunsa. Yrittää voi vain, jos pystyy alkuajan elämään jonkin muun tulon varassa, tai on säästöjä, tai on äärimmäisen onnekas, tai pystyy aloittamaan lainan turvin.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s