Mallivammainen

En omista televisiota enkä katsele sen ohjelmia netistäkään, mutta viime viikonlopulla korviini sattui ylenannosta jutustelua, josta en tiedä, oliko se puhujan omia haaveiluja vai jonkun jo laaditun lain kuvailua. Nainen, anteeksi, henkilö, selosti siinä, että yritysten ja yhteisöjen, jotka työllistävät vähintään 20 ihmistä, on palkattava ainakin yksi vammainen, tai maksettava ‘sakkomaksua’ jollekin tuota asiaa valvovalle taholle. Ihan ensi kuulemalta se ilahdutti, mutta sitten kuvion absurdius iski.

Eihän meillä riitä vammaisia kaikille! Jostain lähteestä luin äsken, että työhön haluavia vammaisia on runsas parikymmentä tuhatta. Miten paljon yli 20 hengen yrityksiä on? Vammaisia ei voi sirotella ihan mihin tahansa paikkoihin, koska heilläkin on ammattitaitoa vain muutamalta alalta, jos miltään. Mitä tehdä, jos pitäisi löytyä mallivammainen, joka osaisi tehdäkin jotain yrityksessä?

Pitääkö suhtautua tuohon sakkoon taas yhtenä turhana verona, ja maksaa se vaikka pankkilainalla? Mitä muuta yrittäjä voisi tehdä? Jos vammaispulan takia ei voi tehdä vammaisesta työntekijää, tehdäänkö työntekijästä vammainen? Pyydetäänkö vapaaehtoisia vai vedetäänkö pitkää tikkua, kenen jalka tässä kuussa katkaistaan tai kenen päätä lyödään seinään, jotta saadaan tarvittu esimerkkiaivovammainen? Aletaanko laskea pitkäaikaistyöttömyys vammaksi, jolloin sellaisen palkkaaminen kävisi sakon asemesta? Pitääköhän sille Työttömälle maksaa palkkaa, vai riittääkö, että suostuu ottamaan sellaisen töihin?

Jokin tässä nyt taas haisee. En kyllä kuunnellut kovin tarkkaan enkä tehnyt muistiinpanoja. Oli valemedia-allergiakohtaus päällä. Voikohan sen laskea vammaksi? Se voisi olla valttikorttini, kun haen seuraavaa työpaikkaa.

 

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s