Ja karenssi kuluu…

Jätin minityön (kuusi tuntia viikossa) kaksi kuukautta sitten, kun sain monituntisemman, viisipäiväisen työn. Olisin oikeutettu osittaiseen työttömyyskorvaukseen, koska palkka jää jonnekin alle 800 euroa kuussa. Työnestotoimisto on kuitenkin pantannut ‘työvoimapoliittista lausuntoaan’ jo kaksi kuukautta. He pohtivat sitä, oliko minulla oikeus irtisanoutua muutaman tunnin työstä naapurikunnassa, kun sain enemmän tunteja omasta kunnasta. Voihan olla, että minun olisikin pitänyt sitkeästi vaan jäädä turaamaan noita muutamaa tuntia pitkän ajomatkan päässä, koska se oli ‘pysyvä’ työ, ja tämä parempi työ on toistaiseksi voimassa oleva. Tai voihan olla, että minun olisi jotenkin pitänyt järjestää niin, että olisin käynyt kaksi tuntia siellä 50 kilometrin päässä aamulla ja sitten käydä kotona ja ajaa toiseen suuntaan 20 kilometria samana päivänä, kahdesti viikossa. Tai sitten olisin voinut alkaa työskennellä seitsemän päivää viikossa. Kyllä tässä varmasti karenssin paikka on, ja sitä sitä nyt pohditaan virkasiskojen kanssa kahvikupposten ääressä virkaintoa puhkuen.

Vielä kun vatkuttelevat asiaa joulun alle asti, niin voivat ilmoittaa minulle, että tässä nyt on kulunut kolme kuukautta ilman työttömyyskorvauksia, ja olen edelleen hengissä, eli ilmeisesti en sitä osittaista tukea tarvinnutkaan, joten kuitataan kolmen kuukauden karenssi täten suoritetuksi.

Kelalta tuli kirje, jossa kerrottiin työnestotoimiston ilmoittaneen heille, että alkavat ‘tutkia asiaa’, ja maksaminen on siksi aikaa keskeytetty. ‘Tutkimusten’ jälkeen työnestovirkailija kirjoittaa Kelalle uudestaan, jonka jälkeen Kela taas raportoi minulle, aikovatko ryhtyä maksamaan vai eivät. Minullekin työnestosta väsätään monisivuinen kirje, jossa kerrotaan, miksi työpaikan vaihtaminen oli muutaman tonnin rangaistuksen ansaitseva rikos, tai että he ovat tällä kertaa antaneet armon käydä oikeudesta, kunhan tämä ei toistu. Näin työllistetään virkailijoita ja taataan heidän työpaikkojensa jatkuvuus. Ja näin yritetään estää ihmisiä työllistymästä, edes niihin jämäpaikkoihin, mitä nyt enää puolelle miljoonalle työnhakijalle on saatavilla.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s