Eriarvoa

Poliitikko potkaistaan pois Eduskunnasta, kun kansalaiset eivät enää halua äänestää häntä, tai hänen työnantajansa, Puolue, ei halua häntä enää listoilleen. Eli hän menettää työpaikkansa itsestään johtuvista syistä. Saako hän siis kahden kuukauden katkoksen työttömyystukiinsa, kuten muut työttömät? Ei toki. Hän saa sopeutumiseläkkeen, joka on moninkertainen muiden työttömien työttömyyskorvauksiin verrattuna. Näin sitä röhnötetään sorkat kaukalossa vielä kauan sen jälkeenkin, kun kansa on potkinut ‘edustajansa’ kortistoon. (Samasta kaukalosta käymme latkimassa me työttömätkin, ja eläkeläiset, jos appeesta mitään sikojen jälkeen jää. Jos ei jää, meille määrätään porttikielto appeelle, tai annoksiamme entisestään pienennetään.)

Jo työssä oleva kansalainen uskaltaa hakea avoimia työpaikkoja, koska hän voi vapaasti kieltäytyä huonoista paikoista. Työtön työnhakija joutuu hakemaan töitä omalla riskillään. Jos työpaikkailmoitus osoittautuukin valheelliseksi ja työ sopimattomaksi, työtöntä työnhakijaa voidaan rangaista kahden kuukauden tulojen katkaisulla, jos hän kieltäytyy mahdottomasta työstä, johon olisi päässyt. Ajatelkaapa, millaista olisi olla työtön, jos töitä pystyisi hakemaan vapaasti, ilman pelkoa siitä, että työllistymisyritys johtaa velkaantumiseen, häätöön, pakkohuutokauppaan tai nälkäkuuriin.

Ja tarkoitan sopimattomalla työllä esimerkiksi sellaista työtä, jossa matkoihin menee niin paljon aikaa ja rahaa, ja tunteja päivässä on niin vähän, että saldo on miinuksella. Epämiellyttävän vammaisen hoivaamista en laske sopimattomien töiden joukkoon, jos siitä tienaa reilusti palkkansa.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s