Väkinäinen ongelma

Palkkatyöläinen ja pienyrittäjä haluaisivat mahdollisimman taatut, riittävät tulot työstään. Työvoiman palkkaamista harkitsevat yritykset taas haluaisivat työvoimamassaa, josta voisi kuhunkin projektiin palkata mahdollisimman osaavan ihmisen mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman lyhyeksi aikaa.

Tähän asti on jatkuvasti ollut auki muutamia tuhansia työpaikkoja, joissa työtunnit vaihtelevat nollasta muutamaan. Näihin ei ole innolla haettu, koska ne ovat enempi riippakivi kuin toimeentulon lähde. Niihin haluttiin hakijoita. Mikä neuvoksi?

Entä jos luodaan keinotekoinen ongelma: määrätään, että työttömien työnhakijoiden on päästävä vähintään 18 tunniksi töihin, tai työttömyyskorvausta leikataan taas lähes 5%, viime vuosien leikkausten lisäksi. Näin tosiaan tämän vuoden alussa voimaan tulleessa lakihirvityksessä tehtiin. Oletko huomannut, että yhtäkkiä kaikki puhuvat tästä väkisin väännetystä ongelmasta: “Mistä löydän 18 tuntia töitä?”

Missä vaiheessa ilmestyy ‘ratkaisu’ tähän ‘ongelmaan’? On jo väläytelty jotain puhelimeen ladattavaa ohjelmaa, jossa voisi tyrkyttää itseään työnantajille määrättynä päivänä ja aikana ja tietyllä palkalla. (Lieneekö tuota ohjelmaa kehitelty yksityisin varoin vai meidän rahoillamme?) Rekrytointifirmat saattavat myös erikoistua näihin silpputöihin. Seisooko kohta aamuisin firmojen edustalla kurjalistoa kännykät pystyssä tappelemassa siitä, kuka uskaltaa polkea palkkoja alimmaksi, ennen kuin omien työpaikkojensa puolesta pelkäävät vakituiset palkkaorjat hyökkäävät kimppuun? Jos työhönkutsu tuleekin työnantajalta jostain kauempaa, työttömän on sinne jollain keinolla päästävä. Jos ei pääse, tai ei suostu tarjoukseen, applikaatio voidaan varmaan yhdistää Kelan ja kassojen ohjelmiin niin, että rankaisukarenssit läimäistään ilman, että ihmisvirkailijan tarvitsee tehdä sitä omalla nimellään. Kyykytys käy kuin leikki.

Teesi – antiteesi – synteesi. Ongelma ja ratkaisu. Fichte ja Hegel.

Advertisements

Your comment - Sinun kommenttisi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s