Vastaus tietopyyntöön

Tosin kuin Kirsi Luosma Keski-Suomen työttömyystoimistosta kertoi lokakuussa 2020, Piia Jaakkola kirjoitti eilen näin:
‘Keski-Suomen TE-toimistossa ei arvioida yritystoiminnan/omassa työssä työllistymisen pää-/sivutoimisuutta, vaan tuon arvioinnin tekee Uudenmaan TE-toimiston työttömyysturvan vastuualue.

Meillä ei ole käytössä lakien ja soveltamisohjeiden lisäksi muita dokumentteja, ohjeistuksia tai linjauksia, joiden pohjalta tekisimme ratkaisuja.’

Tämä tieto ei ole helposti löydettävissä TE-toimiston sivuilta. Kuulostaa myös oudolta, että tällainen ‘tapauskohtainen’ harkintavalta on annettu yhdelle toimistolle, joka ei ole koskaan tavannut asiakasta. Ja koko ‘tapauskohtaisuus’ on vakava este itsensä työllistämiselle. Laki sanoo, että ositeltuun työttömyyskorvaukseen on oikeutettu omaa työtä työttömyyden aikana aloitteleva ihminen, jonka oman työn määrä ei ole niin suuri, että se estäisi kokopäiväisen palkkatyön vastaanottamisen (joita töitä tosin ei ole, mutta). Olennainen ongelma on se, kuka päättää, voisiko kansalainen ottaa vastaan kokopäiväisen työn. Siis teoriassa. Kysymys on akateeminen, koska kokoaikaisia töitä ei ole tuosta vaan otettavaksi. Voisi kuvitella, että tilanne olisi helppo ratkaista; tarjotkoon työttömyystoimisto sopivaa kokoaikaista palkkatyötä tuolle omaa työtä yrittelevälle. Siinä ratkeaisi käytännössä, ‘ottaako hän vastaan kokoaikaista työtä’. Mutta koska kokoaikaisia töitä ei ole, luodaan keinotekoinen ratkaisu. Voisiko ottaa vastaan töitä, jos niitä olisi? Voisiko hän virkailijan mielestä niitä ottaa vastaan? Kansalaisen oma lausunto asiassa ei paina mitään. Hänen omia sanojaan neljän kuukauden koeajan jälkeen vaaditussa selityksessä voidaan käyttää häntä vastaan. Koska hänelle ei kerrota yksiselitteisesti, miten Uudenmaan TE-toimisto määrittelee yrittämisen päätoimisuuden, hän saattaa mainita selityksessään jotain, jonka perusteella työttömyystuki voidaan katkaista. Se on sudenkuoppa, jonka ohi olisi voitu kulkea, jos kuoppa olisi selvästi merkitty.

Yrittäminen on monelle se luonnollisin tapa tehdä työtä. Tällainen pallottelu ja salailu tekee siitä melkein mahdotonta. Työttömyystoimisto puhuu ‘yrittämisen riskistä’. Yrittäjä harkitsee, millaisia riskejä haluaa ottaa. Niiden on oltava hänen hallinnassaan. Kun riskinä on jonkun kasvottoman viraston työntekijän mielivaltainen mutu, se saattaa olla kohtuuton riski ottaa.

Lähetän tietopyynnön Uudenmaan TE-toimistoon. Saapa nähdä, millainen selitys sieltä tulee. Täytyy ihmetellä, mikä pienyrittämisessä valtaapitäviä niin pelottaa?

Your comment - Sinun kommenttisi