Suomi ja muut maat

Menetin vähäksi aikaa motivaatiotani kirjoitella Suomen työttömyysturvan epäkohdista. Tämä tapahtui katsottuani pari televisiodokumenttia siitä, miten ihmiset raatavat joissakin maissa suunnilleen ruokapalkalla tuottaessaan luksustuotteita rikkaiden maiden ihmisille. Vaikka minulla ei tällä hetkellä olisi varaa ostaa luksustuotteita, asun kuitenkin maassa, jossa työttömänkin elintaso on käsittämättömän korkea verrattuna johonkin kaivostyöläiseen, jonka kallein omaisuus on vanhat lenkkarit ja joka haaveilee saavansa palkkakolikoistaan sen verran säästöön, että voi palata vaimonsa ja lastensa luo – haave, joka saattaa hänellä jäädä haaveeksi.

Kyllä se vähäksi aikaa vei tuulta purjeistani. Tuntuu itsekeskeiseltä puhua köyhyydestään, kun kuitenkin istuu oman pöydän ääressä omalla koneella, syötyään juuri aamiaisen, ja tilillä on vieläkin hiukan jäljellä siitä viidestäsadasta puhtaana käteen.

Toisaalta. Suomi on Suomi ja kehitysmaa on kehitysmaa. Suomi on pieni maa, eikä voi korjata koko maailman epäkohtia. Ehkä yksi keino korjata maailmaa olisi tehdä Suomesta esimerkkivaltio. Valtio, jossa kaikki voivat hyvin. Suomessa tuhannet voivat huonosti, tavarapaljoudestamme huolimatta. Jotkut sairastuvat ylensyönnistä ja työpaineista, jotkut työttömyyden mukanaan tuomasta ruokavalion köyhyydestä ja tarpeettomuuden tunteesta, mitä vielä pahentaa ympäristön asenteet. Työtä tekevät taistelevat palkkojensa ja etujensa nostamisesta, työttömät yrittävät tulla toimeen tuillaan ja tuntevat syyllisyyttä ja häpeää tilanteestaan ja pelkoa tulevaisuutta kohtaan. Poliitikot ajavat asioita, jotka edistävät heidän omaa uraansa, kansalaisia ei kuunnella.

Mikä veisi paremmin voivaan yhteiskuntaan? Kansalaisen perusturva? Työajan lyhentäminen ja työn jakaminen tasaisemmin? Palkkojen madaltaminen, ensin virkamiehille ja kansan edustajille ja sitten yksityisen sektorin palkansaajille, aloittaen suurtuloisimmista? Yrittäjyyden helpottaminen? Verotuksen tekeminen reilummaksi? Yksi tie, mikä ei ainakaan johda hyvinvointiin, on työttömien työnhakijoiden syyllistäminen ja heidän pakottamisensa palkattomaan työhön.

Your comment - Sinun kommenttisi